Kamado grill – a minőség elkötelezettjeinek!

Kamado grill – a minőség elkötelezettjeinek!

Akinek fontos a minőség, ezt használja – nagy szavak, de igazak. A kamado grill egyértelműen a király kategóriába tartozik, nem véletlenül nő folyamatosan a népszerűsége. Egy amerikai-japán találmányról beszélünk. A második világháború után a Japánban állomásozó amerikai katonák fedezték fel maguknak a kamado edényt (ősi japán vastag falú főzőedény, erős kerámiából készült, fantasztikus hőtartó és keringető képességű), amelyet ötvöztek a saját grillsütőikkel. Így született a kamado grill, amely tulajdonképpen egy mobil kemence. Bármit megsüthetünk benne 80-tól 400 fokig. Bármit… Ez azért elég menő! 

kamado grill

Induljunk a kemencétől! 

Írhatnánk a japán kamado edényről, de annak nálunk nem sok hagyománya van. Viszont a kemencének annál inkább! Magyarországon a 13. században jelent meg, aztán gyorsan el is terjedt. Később a parasztházak kötelező elemévé vált a búboskemence – egészen a 20. század végéig, amikor „kiütötte a nyeregből” a gáztűzhely. A kemence eltűnt, ahogy vele azok a különleges, füstös, zamatos ízek is, amelyeket gáztűzhellyel soha nem érhetünk el. Viszont az „utóddal”, a kamado grillel igen! 

Mi kerüljön a kamadoba? 

A kamado grill univerzális eszköz, ugyanis a kemencés grillezés mellett képesek low and slow sütésre, barbecue sütésre, de füstölni is tudunk vele – hogy csak a fő funkciókat említsük!

Akár 15 perc alatt felfűthető, és ahogy írtuk, 400 fokig muzsikál. Ráadásul a hideg sem árt neki, mínusz 40 percig nincs baja.

Ízletes lesz benne a “malacság”, készíthetünk akár egész disznót, ropogós csülköt, szaftos oldalast is, de süthetünk kenyeret, pizzát, langallót, vagy főzhetünk pörköltet! Ez a grilltípus a legjobb kerámiából készül, így remek a hőtartása, ami bizony nem elhanyagolható szempont… 

MONOLITH – a kamado grillek ásza! 

Ha kamado grill, akkor az első márka, ami eszünkbe jut, a német gyártású MONOLITH. Ezek a grillek a ’70-es évek óta érnek, így talán senki nem csodálkozik, hogy nem zöld, hanem piros és fekete színekben kaphatók. Leginkább az innovatív megoldásokról híres a MONOLITH, amelynek kamado grilljeit Magyarországon kizárólag a GrillGuru forgalmazza.

ICON-tól a Basic-en át a Le Chef-ig

Az a jó hírünk, hogy a márkának számos jobbnál jobb sütője megtalálható nálunk. Kezdjük a sort a a MONOLITH család legkisebb tagjával, az ICON-nal.

A kompakt, mindössze 35 kg-os verzió tökéletesen teszi a dolgát, ha kiránduláson kempingezés, vagy egy erkélyre szervezett esti party közben sem szívesen mondanánk le a grillezés élményéről.

47 cm-es átmérőjével igazán alkalmazkodó típus, lévén minden helyzetben helytáll, fedele leszerelhető, így acéllemezzel asztali grillként is használható. 

Akik már korábban mély barátságot kötöttek a grillezéssel, azok egyik kedvence a megjelenésében is tekintélyt parancsoló MONOLITH Basic kamado grill. A 46 cm-es átmérőjű modell számos grillező, sütő és füstölő lehetőséget kínál. A strapabíró, tartós szerkezet tetszés szerint tovább bővíthető igényeinknek megfelelően, így az alap rács mellé – ha több adagot szeretnénk egyszerre készíteni – egy másikat is be lehet illeszteni.

A grillezésre egyfajta szent rituáléként tekintők figyelmébe viszont a már kínálatunkban is elérhető MONOLITH legújabb modelljét ajánljuk.

Ez a 2021-ben debütált típus a grillkészülékek nagyágyúja! És ezt nem mi mondjuk, hanem a szakértők, hiszen a piacon elérhető legjobb kerámiát állítja a gasztronómia szolgálatába.

Ebbe mindent beépítettek, amire csak egy felhasználónak szüksége lehet. Alkalmas grillezésre, sütésre, pirításra, füstölésre. Az új tűztérben elegáns rozsdamentes acélból készült hamugyűjtő edény kapott helyet. 
És hogy nemcsak a külcsínre adtak a tervezők, de valóban a használathoz igazították a modell kialakítását, ezt jól mutatja a csepegtető tálca (sőt a felezhető csepegtető tálca) megléte. Ez az okos kiegészítő biztosítja, hogy a sütésből származó zsiradék ne csöpögjön le a deflektor kőre kellemetlen füstöt és időnként lángot okozva. 
Kétségtelen, hogy ez a típus, nem a grillezéssel csak most ismerkedők kezdő szettje, náluk jóval rutinosabb “versenyzőkre” tervezték. De azoknak, aki rendszeresen nagy társaságot látnak vendégül és értékelik a kézreálló és a munkát megkönnyítő megoldásokat, alapdarab lehet. Ismerkedjen meg vele bemutatótermünkben!