Egy kis kamadológia

Egy kis kamadológia

A történelem hajnalán az étkezések még a tűz körül kezdődtek és értek véget. Több ezer évvel ezelőtt őseink még értették, amit mi gyakran elfelejtünk: a szabadtéri sütés-főzés lényege az együtt töltött idő. A kamado grillel való grillezés a gyakran elidegenítően dizájnos hobbikertek, indukciós főzőlapok és eltérő családi időbeosztások korában újra összehozza az embereket a tűz köré, a főzés ráérős, elmélyült időtöltéssé válik, újra kapcsolatba kerülünk az őselemekkel és főként egymással. Ez minden, ami nem fast food – a kamado inkább filozófia, életérzés és „művészet”, mellesleg pedig a legegyszerűbb fogásokat és a kezdő szakácsokat is a mennybe meneszti.

kamado

A főző-és sütőalkalmatosságok az idők folyamán hatalmas fejlődésen mentek keresztül. De van, ami soha nem változik: a legjobb tandoori csirke ma is égetett agyagedényben készül, számos hagyományos japán étel pedig az ősi kamado-ban. Ez utóbbi nagyvilági pályafutása akkor kezdődött, amikor a második világháború alatt Japánban állomásozó amerikai katonák megismerték a kamado-edényben készült ételek utánozhatatlan ízét és arra az elhatározásra jutottak, hogy az edényt magukkal viszik az Egyesült-Államokba, univerzálissá fejlesztik, modernizálják és sokoldalú kerámia grillezővé alakítják. A kamado grillben készített étel zamatos, a hús magától leválik a csontról, füstös ízvilágától fennakad a szemünk, a pizza ropogósra sül, a steak úgy marad istenien omlós és lédús, hogy közben kívülről megkaramellizálódik.

Vigyázz, kész, tűz…

A tojás alakú kamadoval való ételkészítés legfontosabb hozzávalója a tűz, a sikert pedig az oxigén, a hő és az éghető anyag finom összjátéka biztosítja. A kamado grillhez kiváló minőségű faszén dukál, de a gyújtófolyadékot jobb, ha elfelejtjük, ha nem akarjuk, hogy kellemetlen íze a tányéron is visszaköszönjön. Ráadásul a gyúanyag használatával – főként a hangulat emelkedésével – nő a balesetveszély kockázata.

A faszenet a grill alsó részében kialakított tűztérben kell elhelyeznünk, a tüzet pedig a begyújtást követően az alsó és felső nyílás szabályozásával állíthatjuk be a kívánt hőmérsékletűre. A kamado grillek gyorsan felmelegednek, hála a vastag kerámia faluknak, melynek hőmegtartó képessége azt is garantálja, hogy a sütés alatt a hő végig egyenletes tud maradni.

rajt!

A kamado nagy előnye, hogy sütőtere zárt, mérete kompakt, ezért családosoknak, városi ínyenceknek is ideális és biztonságos akár kert nélküli ingatlanok erkélyére, teraszára telepítve. 

Kamado grill egy életre

A kerámia kamado-grilleken egyszerűen nincs, ami elromoljon, az élettartamuk kifejezetten hosszú, vagyis ha a törékeny kerámiára nagyon vigyázunk, több generációt is ki tud szolgálni. A készülék rendkívül gazdaságos – pár marék faszénnel sokáig üzemel. Lehet vele füstölni, tésztát és desszerteket készíteni, grillen vagy lassú tűzön, kíméletesen sütni. Kerámiáját több ezer fokon égetik ki, ezért a kamado-grill ellenálló, bírja az extrém magas és alacsony hőfokot is. Egész évben használható, értsd ez alatt, télen is, hisz mínuszokban se engedi a hőt megszökni. By the way, hóesésben próbáltál már grillezni?

* * *

Végezetül egy kis összehasonlítás amerikai módra. Az összevetésben részt vesznek a Big Green Egg (BGE), a Kamado Joe, a Primo és a Monolith hasonló méretkategóriájú tojásai: http://monolithgrills.com/comparison-chart/