Grill vagy barbecue?

Grill vagy barbecue?

Tudjuk, sokan azt gondolják, hogy decemberben a grillszezon már véget ért, de az igazán eltökéltek most sem hanyagolják el a sütögetést. Ráadásul ilyenkor bővíthetjük az eszközparkot (igen, arra gondolunk, hogy mindenfajta grillcucc kiváló karácsonyi ajándék!) vagy a tudásunkat. Most egy újra és újra felmerülő kérdést válaszolunk meg: mi a különbség a grill és a barbecue között? Lássuk!

Grillezésre fel!

Talán úgy az egyszerűbb, ha a grillezéssel kezdjük. A grillezés nem egy újkeletű technika, egyes elképzelések szerint több ezer éve létezik – de nyilván az eszközei folyamatosan változtak.

Na de a lényeg: grillezéskor magas hőfokon sütünk, rövid ideig.

Az ideális grillezett hús belül puha, szaftos, kívül ropogós, és egyedi, füstös íze van. Ezt a leginkább a faszenes grillekkel tudjuk elérni. Például itt az OutdoorChef CHELSEA 570 C nevű kis sütője. Kezdőknek tökéletes választás!

A könnyű húsok és zöldségek

Nem kell nagy konyhagurunak lenni, hogy rájöjjünk: grillezni általában könnyű, vékony húsokat szoktunk, ezek ugyanis gyorsan átsülnek – isteni a grillezett csirkemell, tarja, de finomak a steak húsok is. Ízletesek lesznek a grillen a kolbászok, virslik, hamburgerpogácsák és persze a zöldségek, kukorica.

A barbecue titka

Oké, azt tudjuk, hogy mi a grillezés, de mi a barbecue (röviden: bbq)? Egy sütési mód, egy szósz, vagy maga a sütő? Mindegyik! A barbecue Amerikából érkezett Európába.

A hagyományos eljárás lényege, hogy a füstben és a hőben sül (vagyis füstölődik) meg a hús.

Csak a hosszú ideig, alacsony hőmérsékleten (100–120 fok) készült ételeket nevezzük barbecunak.

Egész húsokat elő!

Mivel a füstben hosszú órákon keresztül készülnek a húsok, így célszerűbb zsírosabb alapanyagokat választanunk, illetve akár egész csirkét, vagy combot is készíthetünk. Javasoljuk a sertés bordát, oldalast, marhahúst. Ezek a több órás füstölés alatt nagyon karakteres ízt kapnak, illetve különböző szószokkal, pácokkal is feldobhatjuk őket. A barbecuezáshoz érdemes külön eszközöket beszerezni, például jó megoldás a Webernek ez a füstölő kemencéje.

A tökéletes választás

Ha nem akarunk kompromisszumot kötni és felváltva grilleznénk, barbecueznánk, akkor itt az optimális megoldás: a Monolith grill Classic BBQ Guru Pro series 2.0 okos kiadása tovább fokozza a sütés élményét.

A Monolith grillsütőben a hőmérséklet akár elektronikus vezérlő segítségével is szabályozható.

A grill hőmérsékletén kívül a BBQ Guru egy további hőmérséklet-érzékelőn keresztül is megjelenítheti az étel maghőmérsékletét. Ráadásul wifi-n keresztül csatlakozhatunk egy felhőhöz, és így hozzáférhetünk egy olyan adatbázishoz, amely tárolja a korábbi grillezések adatait, illetve itt rengeteg recept ötlet is elérhető. Ezenkívül a vezérlő bármilyen okostelefonnal vagy táblagéppel párosítható. Mert 2021-ben már ilyen a grillezés és a barbecue…