Varázslatos gyümölcsök grillen

A szép időben mindenki szívesen tölti az idejét kint, gondolom még Ön sem pakolta el a grillfelszerelését! Ráadásul itt a sok finom őszi gyümölcs – alma, körte, szőlő, szilva -, amelyek nem csak nyersen (és pálinka formában) ízlenek. Bizony, érdemes őket megsütni is. Készüljenek hát a varázslatos gyümölcsök grillen! 

gyümölcsök grillen

Hús, köret, majd desszert 

A legtöbben a húsok grillezésével foglalatoskodnak, biztos Önnek is van számtalan bevált receptje, pác tippje. Aztán jönnek a halak, köretek, hamburgerek. De a sok hús, sós íz után jól esik valami édes is, nem? Ha pedig elfeledkezett arról, hogy beszerezze a desszertnek valót, vagy csak egyszerűen nincs kedve tésztát nyújtani, akkor se essen kétségbe, mert pár perc alatt ízletes gyümölcsök készíthetőek a grillen.

Melyik gyümölcsöt grillezzük? 

Szinte bármelyiket lehet. Azért persze vannak, amelyek finomabbak. Azt ajánljuk, hogy válasszon olyan gyümölcsöket, amelyen nem túl lédúsak, hogy ne folyjanak szét sütés közben.

Jó ötlet almát, ananászt, körtét, barackot grillezni, de a szőlővel is érdemes kísérletezni!

Felszúrhatjuk őket nyársra, vagy rakhatjuk kerámia grillrácsra (ezekből nagy választékot talál oldalunkon). Arra figyeljen, hogy a rács mindig legyen tiszta, ne maradjon rajta a hús zsírjából! De legalább ilyen fontos, hogy ez esetben a grillt tartsuk alacsony hőfokon. A cukros gyümölcsök ugyanis hamar odakaphatnak, maximum a 120-180 fokos hőtartományban karamellizáljuk a finomságokat.

Elő a fűszereket!

Finomak a grillen átsütött gyümölcsök önmagukban is, de miért ne fokoznánk az élményt? Például fagyival! Vagy fűszerekkel!

Jó ötlet sütés előtt fahéjjal, szegfűszeggel befűszerezni a gyümölcsöket, de édesíthetjük őket például mézzel is.

Nézzünk pár konkrét példát! 

Gyümölcsök grillen

Kezdjük valami különlegessel! Vágjon félbe szilvákat, helyezze őket a grillrácsra. Rakjon melléjük szőlőt és diót. Pár perc alatt megsül a gyümölcs, a dió pedig megpörkölődik. Ha kiraktuk őket tányérra, akkor kínálhatjuk kecskesajttal, rozmaringgal és érdemes egy kis mézzel megcsurgatni. 

Aztán ha hirtelen kell készítenünk valamit, akkor kiváló választás az alma.

Ki kell szedni a magházat (persze mosás után), félbe, vagy szeletekre vágni, ahogy tetszik. Egy tálba tegyünk egy pohár vizet, egy citrom levével – ebbe áztassuk be az almát. Majd forgassuk bele barnacukros fahéjba, aztán mehetnek is a forró grillre. Körülbelül 10 perc alatt el is készül az illatos sült alma. (Ne felejtse el félidőnél megfordítani!) És végül egy egzotikus gyümölcs: a friss ananászt hámozás után vágjuk fel karikákra, vagy szeletekre. A lényeg, hogy körülbelül egy centi vastagok legyenek a gyümölcsdarabok, így tegyük őket az elektromos grillre. Ha átsült, akkor tálaljuk krémlikőrrel és vaníliafagylalttal – isteni!