Szaftos hamburger a grillen

Szaftos hamburger a grillen

Grillezett csirke, hal, tarja. Mindegyik volt már az elmúlt napokban. A pizzát is unjuk. De mégis jó lenne valami finom húsos étel… Itt a megoldás: már készülhet is a szaftos hamburger a grillen! Pár éve még kicsit lefitymáló hangsúllyal ejthettük ki a hamburger szót, hiszen egyértelműen a gyorséttermekkel azonosítottuk. Ma már a streetfood térhódításával új ízeket öltött a hamburger is. Méghozzá igen jó ízeket!

hamburger a grillen

Cool burgerek

Sokat gondolkodtam, hogy milyen az igazán jó hamburger. Szerintem szaftos, fűszeres a hús, nem veszik el a zsemlében és a friss zöldségek jól kiegészítik az ízét. Na meg a sajt, az is kell hozzá! És a szószok… Remélem, nem délben olvassák ezt a blogot, mert akkor biztosan nem fognak tudni várni az evéssel!

Minőségi húst, minőségi grillen!

A klasszikus hamburger sovány marhahúsból készül, amelynek 20 százalék a zsírtartalma. De ki akar leakadni 2020-ban a klasszikusoknál! Készíthetünk húspogácsát csirkéből (erre leginkább a felső comb alkalmas), halból (ideális hozzá a tonhal vagy a lazac), de akár pulykahúsból is – ezek inkább csajos burgerek lesznek, kevesebb kalóriával. A hagyományos, férfiasabb vonalat kedvelők válasszák a sertést, a bárány-, vagy a marhahúst! Fontos, hogy a hús mindig minőségi, frissen darált legyen, ahogy a grillsütő is prémiumtermék. Egyébként a faszenes és a gázos grillsütőn is ugyanolyan finom hamburger készíthető.

Szaftos hamburger a grillen

A lényeg, hogy ne legyen „szárazfájdalom” a hús. Ezért a darált húsunkhoz adjunk egy kis zsiradékot (faggyú, vagy háj), esetleg fűszervajat. Jó tipp az is, hogy szeljünk hagymát a húsba, annak ugyanis magasabb a víztartalma, nem hagyja úgy kiszáradni. Ha elkészültek a pogácsák, akkor a sütésig tegyük őket a hűtőbe, így nem esnek szét. Egyébként az ideális husi körülbelül 15 dekás és nem pufilabda. Ha a nyers pogácsa közepébe egy kanállal mélyedést készítünk, akkor majd a sütés közben ez feltöltődik, így vízszintes lesz a hús felülete.

Süssünk, süssünk valamit…

Nagyon fontos, hogy megtaláljuk az ideális sütési időt és hőmérsékletet – ez húsonként változik, de általában a pogácsák egy-egy oldala 5 perc alatt elkészül. Vigyázzunk, hogy a spatulával ne nyomjuk szét a húst, mert így kifolyik a leve és kiszárad, a külseje pedig megég. Sütés után körülbelül öt percig pihentessük a húst, addig pont meg lehet pirítani a zsemléket a rácson.

A zsemle és társai

Ha elkészült a szaftos hamburger a grillen, akkor már csak a zsemle pirítása és a „legózás” van hátra. Bár azt írtam, hogy a jó hamburger titka a húspogácsa, egy rossz zsemlével azért el lehet rontani a legjobb művet is. Érdemes könnyen harapható, nem túl magas és nem is túl kemény héjú zsemlét választani, de ha ilyet épp nem kapunk, akkor akár ciabattába is rakhatjuk a húspogácsát. A kiegészítőket mindig a húshoz igazítsuk, a sertéshúshoz jól illenek a mustárok, a csirkéhez a majonéz. A sajtoknál is széles a skála, a klasszikusokba cheddar kerül, de menő lehet a bivalymozzarella vagy a friss kecskesajt is. Aztán jöhet a paradicsom, a saláta, a rukkola, mellé pedig a frissen sült fűszeres burgonya. Jó étvágyat!