Vadat és halat, s mi jó falat…

Vadat és halat, s mi jó falat…

Zamatos és egészséges – ilyen a vadhús. Mégis, meglehetősen ritkán esszük. Most itt az alkalom! Mielőtt még beköszöntenek az igazán hideg, szeles, esős napok, meglephetjük vendégeinket egy fenséges vadlakomával a grillen. Az elkészítéshez adunk pár hasznos tippet – szóval szerezzétek be a vadat!

vadat

Csak a hús és más semmi!

A legtöbb magyar családnál csak az ünnepekkor kerül vadhús az asztalra. Pedig finom és egészséges is. Hogy milyen érvek szólnak mellette? Mondjuk az, hogy

a vadon élő állatok húsában gyakorlatilag nincs zsír – a mozgásban gazdag életmódjuk és a táplálkozásuk miatt.

Viszont telítettek zsírsavakban, elsősorban omega 6-ban és omega 3-ban, így csökkentik a koleszterinszintet és bizonyos krónikus betegségek kockázatát is.

Vadon természetesen!

Aztán fontos érv lehet az is, hogy a vadon élő állatok fejlődését nem befolyásolják különböző mesterséges szerekkel, így még természetesebb, egészségesebb a húsok. Ráadásul különleges ízű. Persze az is tény, hogy a vadak húsa keményebb, így időt kell szánni az elkészítésre, ha azt akarjuk, hogy puha és omlós legyen az étel.

Miért pont most?

Miért ne? Na jó, komolyra fordítva a szót: bár grillezni egész évben lehet, de lucskos őszi napokon vagy a fagyos télieken viszonylag kevesen ültetik ki a barátaikat több órára a kertbe.

Szóval az utolsó idei közösségi sütések időszaka következik, itt pedig nagyot lehet villantani a vaddal.

Ráadásul több állatnak most kezdődik a vadászati időszaka, így könnyebb beszereznünk a friss vadhúsokat.

Őzgerinc a grillen

Elsőként lényeges, hogy bepácoljuk a húst – mi ecetet, hagymát, répát, zellert, citromhéjat, sót, borsot és babérlevelet ajánlunk ehhez, de ízlés szerint bor is kerülhet a páclébe.

A hússzeleteket vagdossuk be, a vágásokba pedig tegyünk vékony szalonnacsíkokat – ez azért szükséges, hogy ne legyen túl száraz.

A sütéshez elsősorban faszenes grillt ajánlunk, a húst a rostély szélére rakjuk és 130–140 °C-on készítsük el.

Sül a vaddisznó saslik

Ha valaki a vaddisznóhoz kapott kedvet, akkor egy ízletes saslikot ajánlunk! Az állat tarja, comb vagy lapocka részét használjuk, a húst körülbelül 5 centis kockákra vágjuk. A páclében hagyjuk 2 napig hűtőben (ha ennyi időnk nincs, akkor egy éjszaka alatt is egész jó eredményt kaphatunk). A legjobb, ha fém nyársra fűzzük fel a húst, de feltétlenül rakjunk a kockák közé szalonnát és hagymát is! Alacsony hőmérsékleten körülbelül 20 perc alatt megsül, jó étvágyat hozzá!