Ínyencek figyelem! Vad a grillen!

Ínyencek figyelem! Vad a grillen!

Az elmúlt napok enyhe időjárása már elhitette velünk, hogy hamarosan itt az igazi tavasz. A grill szerelmesei ilyenkor már készülnek, sőt, gondolom sokan már hétvégén be is izzították a sütőket. De mi legyen a szezonkezdő menü? Ha valami igazán ízleteset és különlegeset szeretne, és van már egy kis rutinja is, akkor ne habozzon: jöhet a vad a grillen! 

vad a grillen

„…Vadat és halat, s mi jó falat…”

Sült tarja, csirke, fűszeres krumpli, zöldségek, sajt – gyakran kerülnek az asztalra ezek a finom grillételek. Mi is többször írunk az elkészítésükről, igyekszünk praktikus tippeket adni. De mi van akkor, ha most valami különlegesre vágyna? Valami nem hétköznapira. Magyarországon még mindig nagyon kevés halat és vadhúst eszünk, pedig mindegyik egészséges és ízletes. Ráadásul mindkettőt el lehet készíteni a grillen. Most kezdjük az utóbbival! 

Vad a grillen – ne sajnálja rá az időt! 

Ha vadhúst szeretnénk grillezni, akkor fontos, hogy szánjuk rá az időt! A vadhús rostosabb mint a sertés, vagy a csirke, inasabb, ugyanakkor kevésbé zsíros.

Fontos, hogy alaposan átsüssük, hogy ne maradjon rágós, közben pedig a külseje ne szenesedjen el.

Éppen ezért azt ajánljuk, hogy alacsonyabb hőfokon, egyenletesen készüljön. Már legalább egy nappal korábban pácoljuk be, sütés előtt pedig legalább egy órával vegyük ki a hűtőből, hogy a szobahőmérsékletű húst kezdjük el sütni. 

Vaddisznó saslik grillen 

Kezdjük egy viszonylag könnyebben elkészíthető étellel! A grillen sült saslik önmagában is finom, pláne, hogy ha vadhúst húzunk rá. Először is készítsük el a már emlegetett páclét – két kiló húshoz keverjünk össze egy edényben egy deci 10 százalékos ecetet, egy evőkanál sót, borsot, köményt, 5 babérlevelet, valamint adjunk hozzá egy fej gerezdekre szelt fokhagymát és három vöröshagymát szeletelve. Öntsük fel a keveréket körülbelül egy liter vízzel. 

A hús a titka…

És akkor most jön a legfontosabb: a hús. Tudják! Csak megbízható helyről!

Hentestől, vagy vad esetében termelői boltból, vadásztársaságtól javasoljuk a beszerzést.

Most a vaddisznó tarját, vagy combot válasszuk, lehetőleg fiatal állat húsát. Kockázzuk fel, körülbelül 4–5 centiméteres darabokra, aztán tegyük bele a páclébe úgy, hogy elfedje. (Ha szükséges, még adjunk hozzá vizet!). Ha két napig tudjuk érlelni a húst, akkor biztosan finom végeredményt kapunk! 

Nyársra vele! 

Most jön a java! Fűzzük fel a húsokat grill nyársra – persze itt sem mindegy, hogy milyenre! Mi ezt ajánljuk.

Azt javasoljuk, hogy egy kocka hús után jöjjön egy kis szalonna, aztán egy darab hagyma, majd folytassuk a sormintát, amíg kényelmesen elfér a nyárson.

Mindig tiszta és olajozott grillrácsra rakjuk a húsokat, egyenletes hőmérsékleten, 150 fokon süssük jó félórát. Az eredmény garantáltan ínycsiklandó! Ha malac tarját nem kapunk, akkor a már említett comb és lapocka is tökéletes választás. Jó étvágyat hozzá!