Tisztítás, tárolás – a hosszú életű grillekért

Tisztítás, tárolás – a hosszú életű grillekért

A grillezés népszerűségéről ebben a blogban talán már felesleges írnunk, hiszen olvasóink zömmel igazi grillguruk. A megfelelő grillt már reméljük, hogy sikerült kiválasztaniuk, úgyhogy már csak egy fontos dolog maradt: beszéljünk az eszközök tárolásáról, tisztításáról! Azt hiszem kevés kínosabb helyzet van, mint amikor a nem megfelelően tisztított eszközeinken odaég az étel… Figyeljen! Ne legyen égés a grillezésből!

hosszú életű grill

Először a sütő, aztán az eszközök

Ha már sikerült beszerezni a megfelelő grillezőt, akkor érdemes a szettünket teljessé tenni pár magas minőségű kiegészítővel. Ma már számtalan sütőrács és tárcsa, grilltálca, nyárs edény ÉS grillcsipesz közül választhatunk. Ezeket a professzionális grillsütővel együtt érdemes gondosan tárolni és tisztítani, hiszen akkor jó hosszú ideig szolgálnak minket.

Az odaégett szennyeződés nem ízfokozó hatású!

Talán már Ön is hallotta azt a (minden alapot nélkülöző) mondatot, hogy az odaégett húsok, zsírok ízfokozó hatásúak, füstös zamatot adnak az ételnek. Ez egyáltalán nem igaz! Ráadásul kifejezetten káros, akár rákkeltő is lehet, ha odakozmált, kormos ételeket eszünk. Márpedig a grillezéssel pont nem ez a célunk… Inkább fogadjunk meg pár praktikus tanácsot, és akkor teljes biztonságban érezhetjük magunkat, nyugodtan hódolhatunk az egészséges étkezésnek.

Hosszú életű grill

A hosszan tartó élményhez, a hosszú életű grill készülékekhez feltétlenül hozzátartozik a grill készülék és a grill eszközök ápolása, megfelelő tárolása. Ha ezekre a részletekre nem ügyelünk, akkor kárt tehetünk a grillezőben, évekkel is csökkenhet az élettartama, valamint veszítünk a sütögetés élményéből is. Ha minden sütés előtt és után „tisztába tesszük” a grillt, akkor azzal hosszútávon rengeteg pénzt és energiát spórolhatunk meg.

A helyes tárolás

A grillsütőket érdemes mindig letakarva tárolni – ha ponyvát használunk, akkor megvédjük a készüléket az esőtől. Ez azért lényeges, mert a víz minden grilltípus, rács, bogrács, vaslap fő ellensége! A legjobb tehát, ha a házon belül tudjuk ezeket tárolni. Fontos, hogy minden szezon elején alaposabban ellenőrizzük a készüléket (erre megkérhetünk szakembert is, aki szükség esetén szétszedi és megtisztítja az alkatrészeket), hiszen pár hónap alatt akár kártevők, rovarok, pókok is birtokba vehetik a sütőt.

Ha hosszú életű grill a cél, nem megúszható a takarítás

A grillsütőt tisztításkor először is érdemes előmelegíteni. Miután leégettük a felesleges zsírt és már nem forró, akkor kezdjük súrolni grillkefével. Persze ez sem mindegy, hogy milyen! Érdemes fakaparóval és grilltisztító kendővel és folyadékkal dolgozni – ezek segítenek, hogy hosszú életű legyen a grill. Ne felejtsük el eltávolítani a zsírt az alsó és a csepptálcákról is!

Csillogjon a grillrács!

A krómozott acél, a rozsdamentes vagy a zománcozott rácsok könnyedén megtisztíthatók egy grilltisztító és egy sárgaréz vagy puha rozsdamentes bronz sörtékkel ellátott kefe segítségévél. Arról már korábban is írtunk, hogy érdemes olyan grillt választani, amelynek több kisebb és kényelmesen elmosható darabból áll a rácsa. Ha kint tároljuk a grillfelszerelést, akkor az időjárás miatt a rostélyon rozsdafoltok alakulhatnak ki. A rozsda eltávolításához a rostélyt légmentesen csomagoljuk alumíniumfóliába. Ezután a rácsot körülbelül 10 percig fel kell függeszteni a parázs fölé. Lehűlés után a fólia eltávolítható, a rozsdás foltok pedig eltűnnek.