Színpompás, ínycsiklandó őszi grillezés

Színpompás, ínycsiklandó őszi grillezés

A nyár a főszezon – mondjuk ezt az idegenforgalomban és a grillezésre is. Utóbbi jó nagy tévedés… Persze, nyáron tovább világos van, meg többet van szabadságon is az ember, így több az ideje, de minden más tényező sokkal inkább kedvez a tavaszi vagy őszi grillezés számára. Ilyenkor nincs hőség, színes zöldségek és gyümölcsök közül válogathatunk, a húsokat is biztonságosabban lehet tárolni. Szóval kezdjük az őszi grillezést!

őszi grillezés

A mindig űzhető sport

Blogunkban többször leírtuk már, de fontos újra és újra hangsúlyozni: a grillezés egész évben űzhető „sport”.

Persze, tagadhatatlan, hogy más „felszerelés” kell hozzá a legnagyobb hőségben, mint lágy hóesésben.

Az viszont biztos, hogy az ősz igazán kellemes időszak, nem kell meggyulladnunk és folyamatosan jegelni magunkat, illetve nagyon finom friss zöldségek és gyümölcsök közül is választhatunk.

Őszi grillezés – a mennyei sütőtök

Szóval aki első bálozó grillező, semmiképp ne rakja el még a sütőjét! Sőt! Most izzítsa be igazán!

Húsokkal, sajtokkal ugyanúgy készülhetünk a hétvégi vendégeinknek, de most a szezonális zöldségekkel is elkápráztathatjuk őket.

Népszerű például a sütőtök. Nyersen valódi vitaminbomba, de sütve is magas a rosttartalma, szóval igazán egészséges. Megbolondíthatjuk pici cukorral, chilivel, fahéjjal. Pár perc alatt elkészül, ha vékony karikákra szeljük.

Az édesburgonya és a kelbimbó

Az édesburgonya valójában nem is krumpliféle, de hasonlóan kell felhasználni.

Keményebb a hagyományos krumplinál, így kicsit tovább kell grillezni is. Készíthetünk belőle rágcsálnivalót, vagy köretet a csirkéhez.

A grillezett kelbimbó is megér egy próbát! Ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel, olajjal – hamar megpirul a grillen, igazi őszi csemege.

Gesztenyecsoda

Bár még csak most köszönt be az ősz, de hamarosan elérkezik a gesztenyeszezon. A legjobb, ha a grillen sütjük meg otthon a gesztenyét. Melegítsük elő 210 fokosra a sütőt, közben készítsük elő a gesztenyét. Minden szemet meg kell mosni, megtörölni, bevágni. Ha ez megvan, akkor mehet is a grillre. Érdemes vaslapra, vagy sűrű szövésű rácsra tenni, és időnként vízzel megspriccelni. 15–20 perc alatt kész az illatos csemege. Jó étvágyat az őszi grillételekhez!