Igazi őszi csemege: a grillezett sütőtök

Igazi őszi csemege: a grillezett sütőtök

Aranyszínű csoda – igazi vitaminbomba. Számtalan pozitív jelzővel illethetjük a sütőtököt, amelynek bizony, elérkezett a szezonja. Sok étterem őszi kínálatában már szerepel a sütőtökkrémleves, a sütőtökös sütemények, ugyanakkor ne feledkezzünk meg a legegyszerűbb felhasználásról sem: készüljön ma grillezett sütőtök! Ehetjük édesen, vagy sós-fűszeresen, ahogy kívánjuk… 

Grillezett sütőtök

Kiről is van szó?

A sütőtök őshazája Közép- és Dél-Amerika, több más növényhez hasonlóan Amerika felfedezése után került Európába. Nagyon hamar népszerű lett, a 16. század óta termesztik hazánkban is. Magyarországon a leghíresebb sütőtöktermesztő vidék Szabolcs–Szatmár–Bereg megyében, Nagydobos környékén van. 

Az a sütőtök, amit sütünk… 

Lehet hosszúkás, kerek, ovális, bitang nagy és kicsiny – a sárga, narancs, szürke különböző árnyalatiban pompázó. Sok változata van a sütőtöknek, a lényeg, hogy tényleg sütőtököt vegyünk!

A dísztökök ugyanis nem alkalmasak emberi fogyasztásra, azokat soha ne grillezzük, maximum az asztalra rakjuk.

Ha bizonytalanok vagyunk, akkor kérjük a zöldséges segítségét! De hogy az íze mellett miért érdemes még sütőtököt fogyasztani? Hát azért, mert nagyon egészséges. 

A vitaminbomba 

A sütőtök sok béta-karotint tartalmaz, ettől narancsszínű. A béta-karotin a jó látáshoz nélkülözhetetlen, az A-vitamin előanyaga, antioxidáns is.

Aztán a sütőtökben sok a C-vitamin is, ami támogatja az immunrendszerünket, a rostjai pedig segítik az emésztést.

Magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is ismert. A népi gyógyászatban a tökmagot húgyhólyag- és veseproblémákra, a húsát pedig sebgyógyításra használták. Ráadásul (fogyókúrázók figyelem!) alacsony a kalóriatartalma.

Grillezett sütőtök 

A legegyszerűbb elkészítése a sütőtöknek, ha megsütjük a grillen. Helyezhetjük a rácsra, illetve használhatunk öntöttvas serpenyőt is (ilyet lehet kapni a Grill-Gurunál is). Ha az utóbbit választjuk, akkor miután felmelegítettük a serpenyőt, helyezzük bele a két centi vastag karikákra vágott sütőtököt.

Fontos, hogy ne a serpenyőt olajozzuk, hanem a zöldséget kenjük be előtte.

Ha édességként szeretnénk enni, akkor ne fűszerezzük, hanem sütés után csorgassuk le egy kis fahéjas mézzel, szórjuk meg dióval, vaníliával, isteni csemege lesz! Arra figyeljünk, hogy gyorsan elkészül a tök, viszont egyáltalán nem áll jól neki, ha megég… 

Fűszeres sütőtök 

Ha nem az édes ízekre vágyunk, akkor érdemes kipróbálni egy fokhagymás receptet. Egy edényben keverjünk össze két gerezd zúzott fokhagymát egy is olívaolajjal, sóval és borssal. A sütőtököt itt is körülbelül két centi vastag szeletekre vágjuk, kenjük be mind a két oldalát a fűszeres olajjal, majd a magas hőfokra (200 fok) előmelegített grillen süssük meg. Mindegyik oldalt körülbelül 5–8 percig hagyjuk a rácson, ha megpuhult, akkor már ehetjük is.