Mit eszünk a grillen – avagy a nagy grillétel teszt?

Mit eszünk a grillen – avagy a nagy grillétel teszt?

Hogy mit eszünk – értsd szeretünk – a grillezésen, mint tevékenységen, azt az itt megforduló olvasóközönségnek bizonyára nem nagyon kell magyarázni. Ennél sokkal érdekesebb kérdés, hogy ha már előpakoltuk grillkészülékünket, arra milyen finomság, grillétel és hogyan kerül a legszívesebben.

Egy nem reprezentatív felmérést ugyan olvasóink körében is megérne a dolog (ha van kedved, írd meg, hogy mi a te favoritod!), hogy kiderítsük: kinek, mi a kedvence a grillételek közül. Ennél azonban nagyobb merítéssel dolgozott a https://miteszikazorszag.hu/, az itt megjelent eredmények mintegy 1500 internetező véleményét tükrözik. 

grillétel

Húst hússal vagy talán mégsem?

Abban az országban, ahol csapatépítőként disznóvágásra viszi a cégmenedzsment a kollégákat, meglepő lehet, hogy nem egy húsétel lett az abszolút dobogós.

Márpedig az ország legnépszerűbb grillkajája a grillezett camembert lett.

A kívül picit kérges, szép aranybarnára sült, belül viszont iszonyú forró, ám mennyei ízű sajtféleség az online kérdőívet kitöltők több, mint 40%-ának a kedvence. Ezüstérmes lett a BBQ tarja és tőle alig lemaradva a harmadik helyre futottak be finom kis képzavarral a grillezett gombafejek. Az első tíz listáját végignézve látható, hogy megdőlt a húsételek hegemóniája, a zöldségek, sajtok nagyon beerősítettek az utóbbi időben.

Női agy, férfi gyomor

De a közvéleménykutatás másfajta érdekességeket is kínál. Megerősítette azt az eddig is közismert tényt, miszerint a női és a férfi lélek (és gyomor) másfajta matériából van gyúrva.

Míg a hölgyek első három legkedveltebb grillfogása közé egyetlen húsétel sem került, (a negyedik helyre azért a mézes-mustáros csirkemell filé csak felküzdötte magát!), addig az urak TOP 5-ében egyetlen sajtos vagy zöldséges grillételt nem találunk.

Náluk a BBQ tarja, a grillkolbász, hamburger, csevap vonalon érdemes gondolkodni, ha jól akarjuk lakatni őket.

A csirke mindent visz!

A kutatás arra is kíváncsi volt, milyen húst részesítenek előnyben azok, akik a nyár vagy éppen kora őszi estéket a parázsló grillkészülékük mellett töltik szívesen. A válaszadók elsöprő többségben a csirkére adták voksukat, így a baromfi olyan előnyre tett szert, hogy azt a második helyezett sertés(hús) már sovány malac vágtában sem volt képes behozni. Újdonság, hogy ugyanezen kör mintegy harmada nem vacakol a húsbolti bevásárlással, szívesebben vesz előkészített hentesárut. Gondolom, nagy meglepetést nem okozunk azzal, hogy az előzőeknél jóval kevesebb marhát és halat fogyasztunk, e két húsfajta kedveltségi indexe csak a negyedik, ötödik helyre volt elegendő a népszerűségi listán.

Erős Pista országában pácban vagyunk!

A húsféleségek után a felhasznált pácokról is tudakolódzott a felmérés. És itt ért minket a nagy meglepetés, ugyanis hihetnénk, hogy Erős Pista országában mindenki imádja a könnyfakasztó, “hangtompítós” fogásokat. Az eredmény azonban erősen rácáfolt erre, a csípős pácok kedveltsége csak a képzeletbeli rangsor ötödik helyéhez volt elegendő. A legjobban – ennyit a jó leheletről – a fokhagymában pácolt húsokért vagyunk oda, de a mustáros, magyaros és BBQ-s ízek is igencsak kedvünkre valók.

A legszívesebben még mindig olyanok vagyunk, mint az ősemberek

És ha már így körbejártuk a témát, az a kérdés sem maradhatott ki a sorból, hogy milyen típusú grillkészüléken készülnek az isteni fogások?

A válaszadók több mint fele számára csakúgy, mint a vadászatból visszatérő ősember számára – a grillezés még mindig egyet jelent a tűzzel és a parázzsal.

Jóval kevesebben esküsznek a tárcsás sütögetésre, de csaknem ugyanennyien értékelik nagyra az elektromos grill előnyeit. A ranglista negyedik és ötödik helyére kapaszkodott fel a gázgrill és a smoker. A következő évek feladata lesz, hogy az ezekben rejlő lehetőségekkel megismertessük az olvasókat.

Mindenki kedvence – a grillétel

Természetesen a felmérés a grillezési szokások mellett a lokációra is kitért. Örvendetes, hogy mint hobbi, országosan viszonylag egyenletes eloszlást mutat a grillezés, függetlenül a válaszadók lakóhelyétől. Nem látni ugyanis szignifikáns különbséget – legalábbis a kiértékelt adatok alapján –, hogy faluhelyen vagy épp városban hódolnának sokkal többen e szenvedélyüknek. Szóval, talán nem túl nagy merészség részünkről a kijelentés: grillezni mindenki szeret! És mi ezzel 100%-osan egyet is értünk.