Bátrak figyelem! Csípős grill falatok következnek!

Bátrak figyelem! Csípős grill falatok következnek!

Gyerekkorunkban gyakran végignéztük, ahogy apáink szelték a hegyes csípőspaprikát, majd nagy lendülettel ették egymás után a falatokat. Elhaló hangon gyakran mondogatták, hogy nem is olyan erős ez, majd vörösödött a nyakuk, és a verejtékcseppek is megjelentek a halántékukon. Gyerekként nem értettük, hogy erre miért van szükség. Aztán mi is felnőttünk… A csípős ételek pedig egyre jobban ízlenek, ráadásul a grillezés közben sem kell lemondanunk róluk. Jöhetnek a csípős grill falatok! 

Csípős grill falatok

Mi is a csípős?

Azt mondjuk, hogy csípős az íze valaminek… Ez egy hibás megfogalmazás, ugyanis a csípős nem íz.

Különböző alkaloidok – például a paprikában a kapszaicin, a gyömbérben a gingerol, a feketeborsban a piperin – a háromosztatú agyideg ingerlésével váltanak ki égető érzést.

Ez a csípősség. Minden kultúrában és koronként is más, hogy mi számít csípősnek, de a fránya pénz is befolyásolja ám! Ahol például olcsó (könnyen hozzáférhető) több csípős anyag, ott többet is esznek belőle, ezért az lesz az „alap”. 

Mit rakjunk bele, hogy csípős legyen? 

A chili és a bors a világ leggyakoribb csípősséget okozó fűszere. Magyarországon ezek mellett gyakran használjuk

a hegyes paprikát, a mustárt, tormát, hagymaféléket, gyömbért, káposztákat, az utóbbi időkben pedig a wasabit is.

A Grill-Guru kínálatában is több csípős fűszer elérhető, a krémes chillis-fokhagymás szószt húsok mellett roston sült burgonyához és zöldségekhez is ajánljuk. Chillis-fűszeres BBQ pácunk pedig nemcsak a hús bepácolására alkalmas, hanem mázként és mártogatósként is fogyasztható.

Csípős grill falatok

De akkor nézzük a konkrétumokat! Milyen húsoknak áll jól a csípős íz? A csirke és a sertés tuti választás, a vadakat, halakat viszont hanyagoljuk. A köretekkel ellenben nyugodtan kísérletezhetünk: egy csípős zöldköret, vagy pikáns burgonya kiváló lehet. 

Csípős oldalas 

Az oldalas kifejezetten finom, ha bepácoljuk fokhagymás, csípős paprikakrémes, szójaszószos, ketchupos keverékbe, adjunk hozzá egy kis mézet, feketeborsot és persze olajat.

Már egy óra alatt csodákra képes, de ha a sütés előtti este beleforgatjuk a húst, hűtőbe rakjuk, lefedjük és másnap alaposan átsütjük a grillen, akkor extra ízletes végeredményt kapunk.

Figyeljünk arra, hogy gyorsan megsül, mert a pácban már megpuhult az oldalas, illetve gyakran forgassuk! Tálalhatjuk például amerikai káposztasalátával. 

Csípős csirkeszárnyak 

A csirkeszárnyakat először is alaposan megmossuk, megtisztítjuk. Az olajba itt is mézet, paprikakrémet, ketchupot, chilit keverünk, de adunk még hozzá citromlevet, sót is. A pácba meghempergetjük a csirkeszárnyakat, ha tehetjük, akkor egy éjszakára így hagyjuk őket. Másnap pedig vidáman megsütjük a grillen. Mindenki megnyalja mind a tíz ujját! Jó étvágyat hozzá!