Mennyei grillezett gomba

Mennyei grillezett gomba

Már unja a sok húst, vagy vegetáriánus vendéget vár vacsorára? Bizony, ha valaki nincs hozzászokva a húsmentes fogások elkészítéséhez, akkor komoly fejtörést is okozhat, hogy a rántott sajtnál és gombánál valami izgalmasabbat tálaljon. Pedig az irány nem rossz! A különböző sajtok és gombák is számtalan ínycsiklandó módon elkészíthetők – elsőként jöjjön a mennyi grillezett gomba! 

grillezett gomba

El a kezekkel a gyilkos galócától!

Biztos az ismerősei között is volt már olyan, aki valamikor „mérges” gombát evett. Nekem az egyik barátomat kínálta rántott gombával egy korábbi anyósa. Igen, a gomba mérgező volt, a barátom pedig még a kórházat is megjárta. (Bár nem tartozik szorosan ide, de azért leírom: nem a gombás történet miatt lett ex az anyósból…)

Szóval ha magunk szedjük a vacsorának valót, akkor mindenképp vigyük el egy közeli piacra,

a legtöbb vásárcsarnokban dolgozik hivatásos gombavizsgáló, aki megmondja a tutit. Ha úgy szerezzük be a hozzávalót, akkor semmiképp ne a konzervek között keresgéljünk, inkább egy zöldségesnél! 

Grillezett gomba – miből? 

Olyan gombákat érdemes grillezni, amelyek nagyok, úgynevezett nyílott kalapúak. Ezeket a grillen úgy lehet elkészíteni, mint a húsokat – nagyon hamar megsülnek és finom szaftosak maradnak.

Kifejezetten ajánljuk az őzlábgombát, vagy a portobello gombákat.

A portobello a hagyományos barna csiperkegomba nagyméretű változata, akár 15 centiméter átmérőjű is lehet a kalapja, íze pedig emlékeztet a marhahúsra, vegetáriánus beef burgerek gyakori alapanyaga. 

Őzláb a grillen 

Az őzláb intenzív aromájú gomba. A teljesen kifejlődött egyedek alkalmasak a grillezésre, a bőrüket viszont mindenképp húzzuk le, mert nehezen emészthető!

Hasznos tipp, hogy a kalapot ne mossuk bő vízben, mert beszívja, aztán lucskos lesz az étel, inkább ecsettel tisztítsuk meg. Pepecs munka, de megéri!

A tiszta gombafejekre csorgassunk olívaolajat, szórjuk meg borssal, friss kakukkfűvel. Pirítsuk meg a grillen az egyik oldalát (körülbelül négy perc elég), fordítsuk meg, tegyünk rá lágy kecskesajtot és még négy percig süssük. Isteni finom lesz! 

Parázson pirított portobello

A portobello gombának kifejezetten jól áll a paradicsom! A nagy megtisztított gombafejeket kenjük be olívaolajból, petrezselyemből, snidlingből készült szósszal, legyen benne só, bors és tört fokhagyma is. Ha az első felét megsütöttük, akkor a megfordítás után tegyük rá a szaftos paradicsomot is. Pár perc alatt kész az ízletes gombás fogás – amiből bűntelenül ehetünk sokat, hiszen alig van kalóriatartalma. Ha szeretnénk, akkor készíthetünk mellé ízletes rizottót, leöblíthetjük friss fehérborral. Jó étvágyat!