Már sül a pizza a grillben!

Már sül a pizza a grillben!

Sonkás, szalámis, ördögien csípős, Hawaii, magyaros, négysajtos, tonhalas, tenger gyümölcsei – van belőle kicsi, nagy és családi méret, vékony és vastag tésztás, vagy sajttal töltött szélű. Órákon keresztül sorolhatnák a kedvenceket, mert bizony, a pizza nagy kedvencünk. De hogy mi a jó pizza titka? A minőségi tésztán, feltéteken kívül a forró kemence – vagy a grill! Ugyanis a grillsütőben is kiváló pizzát készíthetünk – most eláruljuk, hogyan! Azonnal sülhet a pizza a grillben!

pizza a grillben

A magyarok olasz kedvence

A pizza az olaszok nemzeti étele – tudta, hogy már időszámításunk előtt a harmadik században említik egy Róma történetéről szóló értekezésben? Újkori hódító útjára 1780-ban indult Nápolyból, a 19. században olasz bevándorlók elvitték Amerikába, ahonnan aztán bevette az egész világot. Még egy (utolsó) pizzával kapcsolatos adat: 2017-ben Magyarországon 18 millió darab fagyasztott pizzát adtak el. Ez 6000 tonna pizzát jelent! Azt hiszem nem is kell tovább magyarázni, hogy népszerű étel hazánkban a pizza. De miért a fagyasztott? Azért ennél jobb, hangulatosabb, finomabb megoldásaink is vannak!

Pizza a grillben

Az igazi olasz pizza kemencében sül, de valljuk be, kemencéje azért nem sok embernek van a kertjében. Viszont egy kerti grillsütőben is kiváló tésztát készíthetünk – jó ropogós, füstös ízű lesz a pizza a grillben. Fontos, hogy a fedett, 200 fokra hevített grillsütő alkalmas a sütésre, illetve nem árt, ha veszünk pizzakövet is, amit a grillrácsra rakunk, aztán azon sütjük a tésztát. A pizzakövet mindig a grillel együtt melegítsük fel, ne később tegyük be a sütőbe, mert a hideg kő a tészta ellensége! Így a mienk is.

Tenyérnyi pizzák

A grillsütőben praktikusabb kicsi, tenyérnyi pizzákat készíteni, ezek gyorsabban átsülnek, könnyen meg is tudjuk fordítani őket. A pizzatésztát mindig kenjük át olívaolajjal, hogy ne száradjon ki! Először süssük elő a tészta egyik oldalát, majd fordítsuk meg, gyorsan kenjük rá a paradicsomos-fokhagymás szószt és dobjuk rá a feltétet (ezt fontos, hogy már korábban készítsük elő, a sonkát kockázzuk fel, a sajtot reszeljük le stb.). Jó hír, hogy a sütés mindössze pár percig tart. Ezt még a türelmetlenek is ki tudják várni.

Lássuk a tésztát!

Természetesen süthetünk kész pizzatésztát is, de akár magunk is elkészíthetjük. Nem bonyolult, viszont a kelesztés idejével fontos számolnunk! 2 dkg élesztőt morzsoljunk el egy deci langyos vízben, majd várjunk egy kicsit. Közben fél kiló lisztet szitáljunk egy tálba, a közepébe készítsünk egy mélyedést, ide öntsük az élesztős vizet. Aztán adjunk hozzá egy csipetnyi sót, még két deci vizet és egy evőkanál olajat. Addig dagasszuk, amíg rugalmas nem lesz. Egy letakart tálban, meleg helyen kelesszük egy órát, majd gyúrjuk át, készítsünk belőle cipót és pihentessük még 20 percig. Ezután készítsük el a kör alakú cipócskákat és már mehet is a felfűtött grillbe. Csak a csípős feltétekkel vigyázzunk… Jó étvágyat hozzá!