Legyen élmény a grillezés gyerekkel

Igazi családi, baráti program – ezt szoktuk mondani a grillezésre. A családi jelző nem azt jelenti, hogy anyuka, apuka együtt sütöget, hanem jó esetben azt, hogy a gyerekek is bekapcsolódnak a mókázásba. Persze, van egy pár szabály, amit be kell tartani, hogy élmény legyen a grillezés gyerekkel. Blogunkban most végignézzük, hogy melyek ezek, és ajánlunk egyszerű, gyerekbarát fogásokat is.

grillezés gyerekkel

Grillidő 

Habár az utóbbi egy-két hétben hűvösebbre fordult az ősz, az idő továbbra is tökéletes a grillezéshez, jó családi program egy hétvégi közös sütögetés. 

Csak láb alatt van? 

Biztosan Önnek is van egy csomó olyan emléke gyerekkorából, amikor szeretett volna részt venni valamilyen felnőttes programban, de nem engedték. Mert veszélyes, meg mert „te ehhez még kicsi vagy”, „nem tudod megcsinálni”. Mennyivel jobb élmény, amikor a legkisebb emberek is együtt nyújtják anyukával a tésztát, aprítják a sütibe (meg a szájukba) a csokit, kevergetik a masszát. A grillezésbe is bevonhatjuk a gyerekeket! 

Grillezés gyerekkel 

Az első és legfontosabb szabály, hogy gyereket ne hagyjunk egyedül a tűz közelében! Ehhez az szükséges, hogy alaposan előkészítsünk mindent, ne kelljen percenként berohangálni a házba.

A grillsütőt helyezzük stabil, biztonságos helyre, hogy ne tudjon felborulni. És ne is legyen útban… mármint a gyerekeknek játék közben…

Amikor meggyújtjuk a tüzet, akkor semmiképp ne használjunk vegyszereket. A legegyszerűbb megoldás a gyufa, amit biztonságos helyre el kell tenni. 

Forró és szúr 

A grillezésben az a veszélyes, hogy átforrósodnak a rácsok, tálcák, illetve szúrós, hegyes eszközöket is használunk. Ezek közelébe se engedjük a gyerekeket – vagy csak azokat, akik már nagyok, és biztonsággal tudják használni azokat.

Segíthetnek viszont kihordani az ételeket. Beforgatni pácba a húsokat, pucolni a zöldségeket.

Aztán a kóstoláskor sem árt egy szakértő gyerekszáj – csak jól fújjuk meg a falatot, nehogy megégesse a nyelvét!

Tipikus gyerekfogások

Akkor fogják igazán élvezni a kicsik a közös sütést, ha egyrészt aktívan részt tudnak benne venni, másrészt ízlik nekik az elkészült étel. Általában a gyerekek nem szeretik a csípős, túl szenes húsokat, meg a többség a zöldségekért sincs oda.

Nagy sláger viszont náluk a csirkeszárny, a nem csípős kolbászok, virslik, amiket akár maguk is fel tudnak tenni a rácsra.

Rábízhatjuk a kisebbekre például a virsli baconbe göngyölését is. De a főtt kukoricával sem foghatunk mellé. Na és ott vannak a sajtok!

A gyerekséfeknek…

Nagyon egyszerű, grillrácson elkészíthető étel a sajtos melegszendvics – ez is standard gyerek kedvenc. A kenyeret szeleteljük fel mi, a sajtreszelést viszont rábízhatjuk a kisebbekre. Ahogy azt is, hogy kenjék meg vajjal a kenyér egyik felét, majd szórják meg a reszelt sajttal. Ezután már csak a rácsra kell helyezni és várni pár percet. Azért is praktikus, mert gyorsan készen van, így nem kell várniuk. Mert azt, mint tudjuk, elég nehéz nekik… Ha nem kenyéren sütjük a sajtot, hanem magában, akkor érdemes rostlapot, vagy grilltálcát használni, mert a rácsok között elfolyhat. Szinte bármilyen sajtot grillezhetünk, de a keményebb típusokkal könnyebb dolgozni, illetve a túl fűszereseket a kicsik nem szeretik annyira. Azt mondom, náluk nyerő lehet a friss gomolya.