Grillételek nem csak ragadozóknak!

Tévedés, hogy a grillsütőn kizárólag húst lehet sütni, vagy az, hogy az elszenesedett szélű cukkini karikákon, és az amerikai filmekből ismert, nyárson pirított, értelmezhetetlen mályvacukron túl a vegetáriánusoknak semmi nem terem a grillkészülék sütőrácsán. A tévhitet pár ötlettel szeretnénk eloszlatni, hogy ne hajszoljuk salátacsipegetésbe és kenyérmajszolásba húskerülő vendégeinket.

ZÖLDSÉGES GRILLTÁLAK

Tulajdonképpen bármilyen zöldséget sikerrel tesztelhetsz, ami nem esik át a grillrácson, vagy nem olyan magas a víztartalma, hogy hő hatására egyszerűen semmivé válik. A padlizsán, a cukkini és tökfélék, a paprika és paradicsom szeletelve és grillezve, vagy krémes mártogatóssá alakulva minden egyszerű fogást képes feldobni. Ha kukoricát grillezzünk, megbolondíthatjuk különféle ízesítésű fűszervajakkal, és ugyanígy járhatunk el a néhai osztálykirándulások tábortüzei mellől felrémlő hamuban sült krumplival is. A zöldséges saslik akkor lesz ízletes, ha fűszeres olajjal kenegeted sülés közben, a grillezett hagyma karamelles ízét pedig még jobban kiemeli egy balzsamecetes máz. A zöldségeket fóliás batyuba is pakolhatod, amiben az ízek csodásan összepárolódnak. A gomba kiválóan grillezhető, de könyörgök, ha frissen szeded, ki ne hagyd a gombaszakértőt, és csak friss alapanyaggal dolgozz, amit lehetőleg előpácoltál, de mondom még egyszer: gombaszakértő!

FORRÓ, SAJTOS MEGLEPIK

Ma már különösebb utánajárás nélkül be tudsz szerezni grillezhető sajtokat, de bármilyen kemény vagy félkemény, nem túl magas zsírtartalmú sajttal tehetsz egy próbát. Ha alutálcát vagy fóliát raksz a rácsra, a sajt nem fog lefolyni a réseken, s még egy trükk: hagyd érintetlenül forrósodni az első 20-30 másodpercben, hogy ízletes kéreg tudjon kialakulni rajta. Ezt követően egy határozott mozdulattal alácsúsztathatunk egy jó képességű spatulát, hogy leellenőrizzük, kellően átsült-e. A grillezett camembert akár hamburger zsemlébe is csúsztathatod, egy nagy adag saláta mellé – kész is a remek húsmentes verzió!

GRILLEZETT IZÉK, RÁCSON SÜLT GYÜMÖLCSÖK

Grillezhetünk még vörösboros páclében megfürdetett szója szeletet vagy tofut, ami pedig a gyümölcsöket illeti, végtelen a lehetőségek tárháza: pikáns a grillezett dinnyeszelet balzsamecettel, isteni a forró barack húsok köreteként, vagy fagylalt mellé; kiváló a csíkosra pirult alma salátába, a grillezett füge bármilyen hideg desszert mellé, és a tűzön karamellizálódott körte sütemények, muffinok, sajtok kíséretében.

TŰZRŐL PATTANT KENYÉRFÉLÉK

Hatalmas reneszánszukat élik a grillen készített lepénykenyerek, indiai kenyerek és kenyérlángosok. A legtöbbjük elkészítéséhez csak liszt, só, élesztő, cukor, pici olaj és tej vagy joghurt kell, na meg egy magas hőfokra melegített, olajozott grillrács vagy sütőlap. Ha pedig a gyúrást, nyújtást macerásnak érzed, és inkább késztermékkel dolgoznál, a közönséges bolti piták, tortillák, hamburger zsemlék új életre kelnek majd egy kis körbepirítás után, és alig várják, hogy megtöltsd őket a grillezett, fokhagymás olajjal meglocsolt zöldséges finomságokkal, megpakold őket sajttal, tejföllel!

Close Menu
×

Cart