Last minute grill ételek

Last minute grill ételek

Minden házigazda rémálma, amikor megcsörren a telefon és a rokonság, a barátok vagy épp a kollégák bejelentik, hogy “most indulunk, kb. egy óra múlva ott vagyunk”. Egy magára valamit is adó vendéglátó ilyenkor két lehetőség közül választ: vagy kardjába dől és leszalad a sarki boltba néhány szem száraz pogácsáért, vagy előveszi a grill szakácskönyvét és felcsapja azt a “rapid grill ételek pár perc alatt” című fejezetnél. A világért sem akarunk senkit befolyásolni, de mi ez utóbbira szavazunk.

grill

Persze, ha már a kapuban áll a vendégsereg, akkor nehezebb dolgunk lesz, hiszen elmarad a meglepetés (legalábbis az övék), de ilyen esetben a grillezés közösségépítő erejét ne hagyjuk figyelmen kívül. Remek dolog ugyanis jó hangulatban előkészíteni a húst, a zöldségeket, és igazi férfi módjára tüzet szítani.

60 perc alatt a grill körül

De, ne szaladjunk ennyire előre és vegyük azt a forgatókönyvet, amikor teljes 60 percünk van egy pazar grillvacsora elkészítésére. Ebben az esetben – nem hiszem, hogy újat mondanánk – nem a pulled pork lesz a nyerő menü, lévén ahhoz legalább 8-10 órát kell sütni a húst kb. 120 fokon.

Most csak azok az ételek jöhetnek számításba, amelyeknek elkészítéséhez stopper helyett elég egy lágytojás óra. Ilyen például a csirke. Persze, azért annál többet is kihozhatunk a dologból – csak hogy megőrizzük verhetetlen grill séf imázsunk –, minthogy néhány sózott csirkemell filét feldobunk a platnira. Ha gyors és isteni csirkehúst szeretnénk tálalni, figyelő tekintetünket a pácokra vessük! A különféle pácok ugyanis amellett, hogy egészen új dimenzióba helyezik például a csirkemellet, omlósabbá, puhábbá is varázsolják a húsokat.

Hagyjuk pácban a húsokat!

A vékonyra szeletelt csirkemellfilét ízlésünk és az otthon található alapanyagok függvényében ízesíthetjük. A legismertebb a mézes-mustáros pác. Ennél ugyanannyi mézet és mustárt keverjünk össze, fele annyi olíva olajjal. Ízesítőként egy kanál citromlével, 1 gerezd préselt fokhagymával, egy teáskanálnyi sóval és tetszés szerint borssal, chilivel bolondítsuk meg. Haladók akár apróra vágott petrezselyem zölddel is adhatnak az ízorgiának. Ha kész a pác, kenjük be vékonyan a szeleteket, fedjük le a tálat és hagyjuk magukra őket.

Zöldséges grill ételek – nemcsak vegáknak

Semmivel sem nagyobb faxni a zöldségek pácolása. Az alapot itt is a jó minőségű olívaolaj adja, amibe zöld vagy szárított fűszereket tehetünk. Jöhet az apróra vágott snidling, a petrezselyem, a markánsabb ízek kedvelőinek a zeller, a bazsalikom, az oregano, a tárkony, a zúzott fokhagyma, a kísérletező kedvűeknek pedig a menta. Miután a hozzávalókat összekevertük, már csak a zöldségeket (cukkini, gomba, padlizsán, kaliforniai paprika, paradicsom, sárgarépa, zeller, vöröshagyma, csöves kukorica) kell megkenni.

Tüzes előkészületek

Adjunk pár percet, hogy a pác tehesse a dolgát, addig pont elég időnk lesz előkészíteni a grillt. Akár húst sütünk, akár zöldségeket grillezünk, előmelegített grillen tegyük azt! (Így, ha véletlenül előbb betoppannak a vendégek, sokkal inkább olyan képet festünk magunkról, hogy megtettük a szükséges előkészületeket. Ellenben, ha a vendégek érkezésekor loholunk a legközelebbi benzinkútra grillszénért, azért azt érezzük, hogy nem ugyanaz a hatás…)

Parázs hangulatban

Amennyiben szenes grillünk van, bármennyire is sietünk, várjuk meg, míg jó kis parazsunk lesz. A profik, mielőtt a rostélyra helyeznék a húst vagy a zöldségeket, egy-két alkalommal még át is forgatják a parazsat. Arra azonban mindenképpen ügyeljünk, hogy a lédúsabb zöldségek gyorsabban megsülnek, míg a padlizsán vagy a sárgarépa több időt igényel.

Ha szervezetten dolgoztunk, mire letelik a megbeszélt egy óra, már javában készülnek, vagy már el is készültek az ínycsiklandó grill ételek. Nekünk pedig nem is lesz más dolgunk, mint learatni a jól megérdemelt babérokat.