Kiváló köret – készülhet a grillezett krumpli!

Kiváló köret – készülhet a grillezett krumpli!

Ízletes húsok, halak, grillsajt – sokszor írtunk már arról, hogy melyik húst, hogyan érdemes elkészíteni, de a halak, grillsajtok titkaiban is elmerültünk már. Van viszont még egy fontos része a grillvacsorának, vagy ebédnek, amiről kevesebb szó esik: ez a köret. Ezúttal a burgonya titkai tárulnak fel! Elmondjuk, hogy milyen típusút érdemes megvenni a boltban, valamint azt is, hogy hogyan süljön. Ha mindenki elkészült, akkor jöhet a grillezett krumpli! 

grillezett krumpli

Burgonya történelem 

Elég messzire vissza kell repülnünk az időben, ha a burgonya eredetéről szeretnénk írni… Időszámításunk előtt 7000 évvel már ismerték a dél-amerikai indiánok. Európába az 1500-as évek közepén került, majd meghódította Ázsiát, Afrikát, Ausztráliát is.

Magyarországon a XVIII. században lett igazán népszerű, ekkor ugyanis II. József adókedvezménnyel támogatta a termesztését.

Ma (becslések szerint) világszerte körülbelül 200 ezer négyzetkilométernyi területen termesztenek krumplit, amelynek több ezer faja ismert. Mi, magyarok átlagosan 50 kilót eszünk meg belőle évente. Főzve, sütve, grillezve – köretként, vagy levesben. Mindig népszerű. 

De melyik, milyen? 

Mivel ennyi fajta burgonya létezik, egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket visszük haza grillezni.  Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács megalkotta a burgonyaábécét.

Ma már minden csomagolt fajtán megtaláljuk azt a bizonyos betűjelet: A, B, vagy C.

Az A salátának való, olyan krumpli, ami főzés után is egyben marad. A B főzni való, kicsit jobban szétesik, de még egyben marad, állaga lisztes. A C a sütéshez ajánlott krumpli, ez fő szét legjobban, szóval ez a „mi emberünk”. 

Grillezett krumpli – egyszerű és nagyszerű 

Szóval ha megvettük a megfelelő burgonyát, akkor előkészülhetünk a sütéshez. Kezdjük egy „alap” recepttel, a héjában sült krumplival. Négy nagy burgonyát mossunk meg alaposan (héjastól!), törüljük meg. Egy tálban keverjünk össze egy evőkanál sót, ugyanennyi fokhagymaport, egy teáskanál borsot. Négy evőkanál vajat pedig olvasszunk meg. A krumplikat kenjük be a vajjal, aztán szórjuk meg a fűszerkeverékkel, majd csomagoljuk be duplán alufóliába. Tegyük őket a grillre, fél órán belül megsülnek. Villával ellenőrizzük, hogy puha-e a grillezett krumpli közepe! 

Amerikai tört, grillezett burgonya 

Ha egy kis különlegesség esne jól, akkor próbálják ki az amerikai tört, grillezett krumplit. Az apró szemű burgonyákat meg kell főzni puhára.

Ha készen van, akkor egy lapos felületre rakjuk őket, majd egy kanállal összenyomjuk.

Ha kilapult mind, akkor meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk sóval, borssal, rozmaringgal, aztán jöhet a grillezés! A krumpli mind a két oldalát 5–5 percig sütjük, ha elkészült akkor ízesítjük rozmaringgal. Jó étvágyat hozzá!