Jön a húsvét – kezdődik a grillszezon!

Csicseregnek a madarak, kellemes enyhe szél lengedez, már reggel fél 7-kor világos van, és napközben sem a felhők uralják az eget – pár egyértelmű jele, hogy itt a tavasz. És ez tudjátok mit jelent? Igen! Azt! Itt a grillszezon! Ráadásul közeledik a húsvét, a hosszú hétvége, amikor kiváló program lehet a családi sütögetés. Ehhez is adunk hasznos tippeket. 

húsvét grillszezon

Ha húsvét, akkor grillszezon 

Gyerekkorunkban azért vártuk a húsvétot, mert kaptunk sok csokit, izgalmas volt a locsolás, együtt volt a család. Felnőttként meg azért várjuk, mert jó ilyenkor ráfeledkezni a gyerekek mosolyára, jó együtt lenni és újra lehet grillezni. Aki télre letakarta a grillsütőjét, most már biztosan előveheti. A mostani – vírusos – időkben talán még jobban felértékelődik egy meghitt sütögetés, majd utána a közös vacsora. Kezdődhet a grillszezon! 

Mi kerüljön az asztalra? 

Háziasszonyok örök dilemmája: mit főzzek, süssek ma? Felmerül ez a kérdés húsvétkor is.

A klasszikus sonkás, tojásos menüt feldobhatjuk ízletes grillhusikkal.

Egy kis csirke, vagy sertés, esetleg egy nyárs kolbászokkal kiegészítve mindig kiváló választás, de az ünnepekkor próbálkozhatunk különlegességekkel is…

Éljen a nyúl! 

A nyúllal is hasonló a helyzet, mint a vaddal, hallal – viszonylag ritkán esszük. Pedig az egyik legegészségesebb hús, alacsony a nátriumtartalma, sok benne a vitamin, viszont kevés a kalória, így nem hízlal. Kiváló pörkölt alapanyag, de grillezni is érdemes! Jól állnak neki a zöldfűszerek és a fokhagyma is. A vékony szeletekre vágott húst érdemes már pár órával sütés előtt bepácolni és salátával tálalni. 

Sonka mindenek felett!

De ha húsvétról beszélünk, akkor természetesen nem felejthetjük el a sonkát sem.

Izgalmas tavaszi fogás az ananászos füstölt sonka.

A grillrácsokra rakjuk a sonkaszeleteket, előtte kicsit olajozzuk be a rácsot. Mind a két oldalát süssük át a sonkának, amíg a hús el nem kezd megbarnulni. Ha ezzel megvagyunk, akkor olajozzuk be az ananász karikákat is, majd ezeket is pár perc alatt süssük meg a grillen. Ha kész, akkor az ananászt rakjuk a sonkára, majd vissza egy percre a grillrácsra. Isteni finom lesz! 

A maradék tojás…

De mi legyen a maradék tojással? Sokan kérdezik húsvét után, amikor a főtt tojástól már herótot kaptak. Természetesen nem azt ajánljuk, hogy dobjuk a grillre,

az viszont jó megoldás, ha a grillezett húsok mellé egy finom tojássalátát kínálunk.

Összekeverünk 20 deka tejfölt 5 deka majonézzel, egy evőkanál mustárral, sózzuk, borsozzuk, egy csipetnyi cukrot teszünk bele, valamint egy kis citromlevet. Egy fej vöröshagymát apróra vágunk, ezt is hozzáadjuk. Hat főtt tojást apróra kockázunk, utolsóként ez megy a keverékbe. A salátát fogyasztás előtt egy-két órára a hűtőbe tesszük, így jól összeérnek az ízek. Illeni fog a ropogós húsokhoz. Jó étvágyat!