Grillezett halak az egészségért

Grillezett halak az egészségért

Izzó parázs, melegedő grillsütő, naplemente, hűvös fröccs. A grillezés igazi életérzés, nagyon sokan nem tudunk neki ellenállni, de nem is kell! Viszont az fontos, hogy figyeljünk az egészségünkre. Az igazi Grillguruk már tudják, hogy milyen fontos a sütők tisztán tartása, a ráégett zsírtól ugyanis nem lesz ízesebb a hús. De mi a helyzet, ha valami igazán egészségeset szeretnénk enni? Olyat, ami nem is hizlal, ami jót tesz a szívünknek és még finom is? Na, ilyenkor jöhetnek a grillezett halak!

Fő az egészség

Bár folyamatosan nő a magyarok halfogyasztása, 2020. év elején még mindig „csak” évi 6,73 kilogramm volt (egy főre kiszámolva). Az a szakemberek célja, hogy 2023-ra ez a szám megközelítse a 8 kilogrammot. De hogy miért érdemes halat enni? Például azért, mert kiváló fehérjeforrás. Ha valaki mondjuk fogyókúrázik, akkor is remek választás a hal, mert sok fehérjét tartalmaz. Segít az aktív anyagcsere, valamint a kiegyensúlyozott hormonháztartás elérésében, az omega-3 zsírsavakban pedig rendkívül gazdag. Ezek megakadályozzák a gyulladások kialakulását szervezetünkben, és nem mellesleg jót tesznek szívünknek, érrendszerünknek is.

Zsíros húsok helyett jöhetnek a grillezett halak

A halak grillezése ugyan sok mindenben eltér a húsok elkészítésétől, de ha néhány alapvető szabályt betartunk, akkor pár alkalom után igazi profik lehetünk. Süthetjük a halakat egyben, vagy szeletenként, de akár fóliába csomagolva is. Grillezésre ajánljuk például az afrikai harcsát, a pisztrángot, a busát, a tonhalat, a kardhalat, a harcsát, a tőkehalat, a csukát és a lazac is. Hogy csak párat említsünk…

Legyen tiszta a rács!

Mielőtt hozzákezdünk a sütéshez, fontos, hogy alaposan megtisztítsuk a grillrácsot! Sima és csúszós felületű kell legyen, szóval kenjük be sütőolajjal, vagy fújjunk egy spriccentésnyit az olajspray-vel. Ne csak a rácsot, hanem a halat is olajozzuk, így nemcsak a leragadást akadályozzuk meg, hanem azt is, hogy kiszáradjon a hús.

A megfelelő eszközök

A grillezett halak elkészítésénél felejtsük el a villát! Ha azzal böködjük a halat, akkor csak szétesik. Vannak akik a csipeszt ajánlják, de azzal inkább csak a nagyobb szeleteket lehet mozgatni. Két vékony, széles fémlapáttal viszont ügyesen lehet forgatni a halat. Nagyon praktikus szerkezet még a halsütő grillrács is, aki komolyan gondolja a halas témát, érdemes beszereznie.

Maradjon a bőre!

Több recept is úgy kezdődik, hogy távolítsuk el a hal bőrét. Ne fogadjunk szót! Ha ezt megtesszük, akkor forgatás közben szét fog esni a hal húsa, mert nem lesz, ami összetartsa. Ráadásul több haltípusnak is finom, ropogósra sül a bőre grillezés közben. Természetesen ahhoz, hogy ízletes grillezett halakat kapjunk fontos a jó fűszerezés és az optimális sütési idő is. Hasznos tipp, hogy ha a hal valamelyik része még áttetsző, akkor tovább kell sütni. Köretnek készíthetünk a grillezett halak mellé friss salátát, vagy akár grillzöldségeket, de egy ropogós burgonyachips is kitűnő választás. Italként pedig friss fehérbort ajánlunk a hal mellé – persze csak módjával…