Hússütés négy hozzávalóval

Hússütés négy hozzávalóval

A következőkben olyan konyhai fogásokat adunk közre, amelyek mindössze négy összetevőt igényelnek: egy minőségi grill készüléket, egy pontos karórát, egy maghőmérőt és egy szép szelet húst.

hússütés

Hú, tudom, nagyon tudományosra sikeredett az első bekezdés, de nem véletlenül! Ugyanis a hússütés csak egyik célja az, hogy ízletes, porhanyós falatok kerüljenek a tányérunkra. A másik, kissé prózaibb oka, hogy a húst ezzel a hőhatással csírátlanítjuk. Így érjük el azt, hogy baktérium, vírus és gombamentes ételt vehessünk magunkhoz. Ez pedig különösen mostanában, amikor minden a legyengült immunrendszer veszélyeiről szól, bizony nem elhanyagolható tényező. Nézzük hát, hogy a különböző húsokat hogyan és főleg meddig érdemes hőhatásnak kitenni a grillkészülékünkben, hogy egészen biztosak legyünk abban, hogy semmi oda nem valót nem tartalmaznak.

Nem műkedvelőknek való vidék

Hogy igazán profi ebédet, vacsorát szolgálhassunk fel, előtte nem árt felkészülni a hússütésre. Mert hogy azt csak a lelkes műkedvelők hiszik, hogy a grillezés annyiból áll, hogy rádobom a nagy darab marhafelsált a rostélyra, aztán ha szép piros csak leszedem.

Kívül belül, sülve, főve

Először is, fontos tudni, hogy sütés közben a hús külsejének és belsejének hőmérséklete jelentősen eltérhet. Könnyen előfordulhat, hogy kívül már egy masszív fekete kérget grilleztünk a szeletünkre, belül viszont még nyers. A hús – különösen a vastagabb szeletek – sütés közben úgy viselkedik, hogy a külső, megsült réteg egyfajta szigetelő rétegként védi a hús belsejét, ami a húsban lévő víztartalomnak köszönhetően leginkább párolódik, mintsem ropogósra sül. Ahhoz, hogy biztonsággal megállapíthassuk egy-egy általunk tálalt fogást valóban jól készítettünk-e el, meg kell mérni a hús belső hőmérsékletét.

Marha (nagy) szeletek

Erre a célra találták fel az úgynevezett maghőmérőt. Általános szabály, hogy egy jól átsült sertés szeletnek illetve a sült csirkének belül 75-80 Celsius fokosnak kell lennie. Az angol konyhában elterjedt marha, borjú és bárányhús maghőmérséklete viszont ahhoz kell, hogy igazodjon, hogy mennyire kívánjuk az adott szeletet megsütni. Ha angolosan szeretjük, elég 52-55 fokra hevíteni a hússzeletek belsejét, amennyiben a medium a kedvencünk, úgy hatvan foknál vegyük le a húst a grillről, abban az esetben viszont, ha jól átsülten kérjük a steak-et, akkor 75-80 fokosra forrósítsuk.

Nem elég azonban, hogy egy pár pillanatra elérje a kritikus hőmérsékletet a hússzelet. Ahhoz, hogy valóban csírátlanítsuk, meghatározott ideig kell kitennünk a hőhatásnak. A vastagabb (2-3 cm vastag) sertésszeleteket egy jól felforrósított rostélyon oldalanként 8-12 percig érdemes pirítani, az ennél vékonyabbaknak viszont elegendő lehet 3-5 perc is.

Ezt süthetjük!

Rump steaknél (marhafartő) általában 2 cm vastagságú húsokkal van dolgunk, amit az angolos módon történő elkészítésnél a 220-250 fokosra felhevített rostélyon oldalanként 2-3 percig, a közepes átsült verziónál 4-4 percig, a jól átsült szeleteknél pedig 6-6 percig hagyjuk a tűzön.

Persze, ha egy igazi gourmet-t hívunk meg vacsorára, annak bélszín steaket célszerű felszolgálni. A konyhaművészetben filet mignonként emlegetett hús sütése nem tér el jelentősen a marhafartőétől, mindössze attól függően, hogy mennyire átsütve szeretjük, mindegyik oldalát 1-1 perccel tovább süssük.

Profi hússütéshez, profi eszközök

Nyilván, a tökéletes végeredmény érdekében tökéletes eszközökre is szükségünk lesz. Így nem elég megsaccolni a platni hőmérsékletét, pláne nem fehér izzásig forrósítani a rostélyt! A grillek nagyágyúi már mind beépített hőmérővel kerülnek piacra, így kényelmesen eldönthetjük, hogy elérte-e már a kívánt sütési hőfokot a készülékünk. Ugyanígy, a professzionális hússütés másik nélkülözhetetlen kelléke a maghőmérő. Ezek mindegyike beszerezhető webáruházunkban. Egyedül a hússütés idejének megállapításához szükséges pontos karóra beszerzését nem tudjuk vállalni. De, talán ezt elnézi nekünk akkor, amikor vendégei harmadszor repetáznak az isteni sültjéből.