Ízletes grillezett mozzarella

Ízletes grillezett mozzarella

Húsok, halak, zöldségek, gombák, sajtok – „mindent is” lehet grillezni. Legutóbbi blogunkban a gombákról írtunk, most pedig folytatjuk a húsmentes finomságok elkészítését, következzen egy ízletes grillezett mozzarella! Igazi olasz hangulatot varázsolhatunk vele nagyon rövid idő alatt – ráadásul nem is terheli meg annyira a gyomrunkat, mint egy nehezebb vöröshús.

grillezett mozzarella

Egy igazi olasz 

A mozzarella már messziről felismerhető porcelánfehér színéről. Az első ilyen sajtot állítólag 1200 környékén készítették olasz bencés szerzetesek.

A gyártása során nem érlelik, tartósítószert sem adnak hozzá, és nem is ízesítik.

Tehén- és bivalytejből egyaránt elkészíthető, Olaszország különböző tájegységein más és más, ráadásul mindegyiknek külön neve van. A Mozzarella di Bufala Campana elnevezést kizárólag a bivalytejből készített sajtok kaphatják. A bocconcino labdácska formájú, elsősorban saláták alapanyagaként ismert sajtfajta, a burrata tejszínes közepű mozzarella, a burrinonak vajas a belseje.

Grillezett mozzarella 

Pizzáknak, salátáknak kiváló alapanyaga a mozzarella, de érdemes grilleznünk is!

Fontos, hogy ne szeleteljük túl vékonyra a sajtot, illetve hogy sütés előtt forgassuk be lisztbe – így nem fog szétfolyni, ráadásul ha elkészül, akkor szép, pirult réteg is lesz rajta.

A forró grillrácsra rakjunk egy serpenyőt, hevítsünk benne olajat. Ha már elég forró a zsiradék, akkor tegyük bele a lisztbe forgatott sajtot és süssük meg mind a két oldalát. Miközben sül, szórjuk meg zöldfűszerrel, ettől még ízletesebb lesz. Pár perc alatt kész! 

Mozzarella baconben 

Ha mégis ennénk egy kis húst, akkor jó ötlet a mozzarellát baconbe göngyölni.

A szeletelt bacont rakjuk vágódeszkára, szórjuk meg zöldfűszerrel, sóval, borssal. Ezután rakjuk rá a mozzarellát, majd tekerjük jó szorosan rá a sajtra.

A kész batyukat tegyük forró, jól beolajozott grillrácsra. Addig süssük, amíg a bacon ropogós nem lesz. A mozzarella pedig elolvad majd a szánkban. 

Különleges saláta 

A grillezett mozzarellához nagyon jól illik köretnek egy friss saláta – jégsalátát, ruccolát, retket, friss paradicsomot is tálalhatunk. De most nézzünk egy kicsit komolyabbat! Vegyünk fél fej jégsalátát, fél radicchiot (vörös cikória), két paradicsomot, egy lilahagymát, fél kígyóuborkát, egy gránátalmát, 3 gerezd fokhagymát, egy deci joghurtot. A zöldségeket gusztusosan felvágjuk, a joghurtot a zúzott fokhagymával és egy kis sóval összekeverjük. Majd az egészet egybe dolgozzuk, tálalás előtt pedig kicsit pihentetjük a hűtőben. Grillezett mozzarellával isteni! Jó étvágyat hozzá!