Igazi nyári csoda: a grillezett hal

Igazi nyári csoda: a grillezett hal

Nyár este, grillezés – két olyan kifejezés, ami számunkra összetartozik. Nincs is hangulatosabb, mint a kertben sütni a finom húsokat, zöldségeket, sajtokat. Általában ezekről írunk. Pedig van egy nagyon fontos étel, ami szintén viszonylag könnyen és gyorsan elkészíthető: a grillezett hal. Ráadásul egészséges és nem is hizlal… Szóval hölgyek és urak: ha még eddig nem tettétek meg, akkor irány a halas pult és folytatódhat a grillezés!

grillezett hal

Vadat és halat, s mi jó falat…

… szem-szájnak ingere.” Hát igen, gyakran megállapítjuk, hogy a vad és hal bizony nagyon finom. Mégis viszonylag keveset fogyasztunk mindkettőből. Szerencsére azért némi pozitív elmozdulás megfigyelhető: már nemcsak karácsonykor kerül az asztalra a halászlé, hanem bizony nyáron is megkóstoljuk a különböző grillezett halakat. Most a konzervekről inkább ne beszéljünk, az egy másik kategória…

Grillezett hal – mit válasszunk?

Az első kérdés, ami felmerül, hogy melyik halakat érdemes grillezni.

Az a jó hírünk, hogy bőven van választási lehetőségünk, alkalmas rá például az afrikai harcsa, a keszeg, a pisztráng, a busa, a harcsa, a ponty, a csuka, a lazac, a tonhal, a kardhal, a tőkehal és a naphal is.

Süthetjük őket egyben, vagy grillezhetjük a bőrükön, de akár szeletve is, vagy filézve is jó ötlet elkészíteni őket. Arra ügyeljünk, hogy a halak gyorsan átsülnek, nem szabad sokáig a tűzön hagyni őket, mert kiszáradnak.

Az a bizonyos rács

Ha halat grillezünk, akkor figyeljünk arra, hogy mibe/mire rakjuk.

Az omlós húsa könnyen rátapad a rácsra, ezért is javasoljuk a rozsdamentes grillkosarat, ami egyben tartja a halat, így sokkal könnyebben elkészíthető benne.

Ha úgy döntünk, hogy egyben sütjük meg a halunkat, akkor a hasüreget töltsük meg friss fűszernövényekkel, citrusfélékkel, fűszervajjal. A legkönnyebb dolgunk a körülbelül félkilós uszonyosokkal van.

Szeletek és filék

Ha idegenkedünk az egész haltól, akkor süssünk szeleteket vagy filét! Utóbbi elkészítését nagyban megkönnyíti a halfilé lapát, ezzel biztosan nem esik szét a kezeink között a halszelet. A pácolást mindenképp javasoljuk, így pótolhatjuk a zsiradékot is – például a tonhal és a kardhal esetében kifejezetten hasznos az olajos pác.

Fűszerek minden mennyiségben

Ne féljünk a fűszerektől, ha halat sütünk!

Nagyon jól állnak a citrusos, zöld ízek ennek az ételnek, és még a fokhagyma is nyerő!

Ha nem akarunk magunk bajlódni a fűszerek aprításával, akkor érdemes kifejezetten halakhoz készített őrlős fűszert választanunk. A végeredmény garantáltan ínycsiklandó lesz. Kellemes halas grillezést kívánunk