Herner Sándor, a Grill Guru

Herner Sándor, a Grill Guru

A grillkedvelők között az utóbbi években fogalommá nőtte ki magát a Grill-Guru. Itt néznek szét először azok, akik professzionális grillkészülékeket, a sütögetéshez szükséges okos kiegészítőket vagy épp mennyei ízeket adó fűszereket keresnek. Szóval, a Grill-Gurut e hobby megszállottjainak azt hiszem, nem kell bemutatnunk. De, talán a márka mögött álló embert, Herner Sándort igen. Vele beszélgettünk.

Adódik a kérdés, hogy egy grilleket forgalmazó piacvezető cég első számú emberének vajon már az óvodában is grill volt a jele?

Szó sincs róla. Alapvetően autóértékesítéssel foglalkoztam és a főzéssel úgy voltam, jó, hogy nem nekem kell csinálni. Aztán a gazdasági válság egy kicsit átrendezte a piacot és nekem is váltanom kellett. A grillekkel való szoros kapcsolatom története 14 éve kezdődött, amikor egy gyerekkori barátomat meglátogattam Amerikában. A grill őshazájában aztán ihletet kaptam, és az elsők között megnyitottam az első Grill-Guru üzletet, itthon. Konkurencia alig volt, a velem együtt indulók nagy része menet közben más üzletre nyergelt át. Én viszont nagyon megszerettem. Magyarországon ez akkoriban még egy vadonatúj terület volt. Bár a multik árultak már olcsó, jellemzően kínai gyártású grilleket, és sokáig hatalmas divat volt a boronatárcsán sütés meg a bográcsozás, ismeretlen volt a zárható, fedeles grill. Akkoriban még nemigen ismertük a klasszikus barbecue-t, meg steak-et. Tulajdonképpen jó minőségű marhahúst se igen lehetett akkoriban még kapni. Jókor voltam jó helyen és nem csalt a szimatom – és hát az időzítés meg az „orr” a grillezésnél és az üzleti életben is kulcsfontosságú!

Kizárólagos forgalmazója több nagy világmárkának. Hogyan választotta ki pont ezeket?

Az amerikai mellett tanulmányoztam az ausztrál és japán szokásokat. E két nemzet is nagyon sokat tud a grillezésről. Olyan gyártókat választottam, amik a mai napig vezető prémium márkákat visznek. A legjobbakat. Persze az elején kipróbáltam az összeset, és talán szakmai ártalom, de szinte naponta grillezek. Nem hiszek az olcsóban, az eldobhatóban. Grillt hosszútávra veszünk, csak a minőség jöhet szóba a Grill-Gurunál meg otthon nálam is. Aki betér a közel 200 m2-es bemutatótermünkbe, láthatja, hogy ebben nem kötünk kompromisszumot. Ár-érték arányban verhetetlen az OutdoorCHEF, a Monolith, a Weber és a belga Barbecook. Ezek a márkák folyamatosan figyelik a vevői igényeket és megállás nélkül fejlesztenek. Minden egyes grillre 10 éves garanciát vállalunk, ami sokat elmond a minőségről, meg arról, hogy mennyire hiszünk bennük.

A Grill Gurunak jellemzően kik az ügyfelei?

Döntő többségben, 80-90%-ban a férfiak. A grillt ők veszik és ők használják a kertben, a teraszon. A vásárlók alig egytizede hölgy, ők viszont tényleg beleásták magukat a témába, a részletekre is kíváncsiak. Egyébként ők is a partnerükkel érkeznek bemutatótermünkbe. Tapasztaltaim szerint a gázgrillt a házaspárok, családok részesítik előnyben. A küllemben és a pénzben úgy vettem észre, hogy a nők döntenek. Ők a bankárok, de a nyársak forgatása, az a férfi reszortja.

És ezek után mi az Ön személyes kedvence?

Otthon a faszenes Monolith-ot és az OutdoorChef DualChef fantázianevű gázgrilljét használom. Mindkettőt vérprofik fejlesztik. Az új modelleket a piacra dobás előtt 1-2 évig finomítja egy kifejezetten erre szakosodott csapat. Nekem erre dobban a szívem, ha csak beszélek róla, lelkesedés tölt el.

Elég a grillkészülékek látványa vagy a főzéssel is közelebbi barátságot kötött az évek folyamán?

Természetesen főzök is, bár mostanság inkább rövideket sütök. Egy kis rák, hal, meg raguk – ezek gyorsan megvannak. Mellé brokkoli, gomba, hagyma, répa, patisszon. Vagy ugyanennek fiús változata: sok hagyma, kicsire vágott krumpli, gomba, kolbász, húsos szalonna fémlapon összesütve. A Monolith-on több fogás egyszerre készül, a lapon minden szépen elfér egymás mellett. Fél óra múlva már lehet falatozni. Hét közben se időnk, se energiánk 8-10 órát várni az istenien omló marhahúsra vagy 4-5 órát az oldalasra. Ha viszont van kedvem és az időm is engedi, jellemzően hétvégén, jöhetnek a klasszikus darabok. Ilyenkor én vásárolok be, készülök elő, fűszerezek és sütök kint a jó levegőn, a szabadban. A konyha? Az nekem továbbra is idegen terep.