Grillezés haladóknak

Grillezés haladóknak

Most, hogy alapokkal már tisztába jöttünk, és túl vagyunk pár reménykeltő próbálkozáson, ideje, hogy megismerkedjünk azokkal a haladó szintű grilleszközökkel, melyekkel, ha nem is válunk egy csapásra profi séffé, de a vendégeink előtt mindenképpen annak fogunk látszani!

grilleszközökkel

A nyársra húzott fogásoknak egész szakirodalmuk van, a gyerekek minden grillétel közül a felfűzött és alaposan megfűszerezett hús- és zöldségkockákat imádják a legjobban, a nagyobbakkal pedig a színpompás nyársak összeállítása is kreatív, jó móka. A klasszikus tarja-krumpli-hagyma sasliktól elkezdve az alapanyagok végtelen sora vár arra, hogy valamilyen variációban és permutációban a nyárson végezze, majd zöldfűszerekkel készült joghurtos, kefires öntet zúduljon a nyakába, ami ízre fenséges, és látványnak sem utolsó. A közönséges nyársból továbbfejlesztett forgatónyársak nagyobb húsok, vagy például egész csirke grillezésére alkalmasak, feltéve, ha elég kitartóan és komótosan forgatjuk őket a sütőrács fölött. Ha ezek ragozott változatát, a forgónyársat választjuk, akkor pedig a grillező mellett hevenyészve elhelyezett csíkos napernyő alól is felügyelhetjük a folyamatokat. Sőt, a kolbász grillezővel, a forgókosár szettekkel és a drótos kosárral kiegészített forgatónyársakkal is tehetünk egy próbát – a sütögetés pihentető, a végeredmény gusztusos lesz!

NYUGODTAN FÜSTÖLÖGJ!

S ha már az innovatív megoldásoknál, a profi grilleszközöknél tartunk – füstöltél már húst pofon egyszerűen? A különféle húsoknak, halaknak, tengeri herkentyűknek, sőt zöldségeknek, sajtoknak a füstölése olyan plusz aromákat tud adni az ételhez, amit nehéz szavakkal kifejezni. A füstöléshez kaphatók már kifejezetten erre a célra megfelelő zacskós faforgácsok, s azon belül is marhához, sertéshez, szárnyasokhoz illő verziók, sőt olyan fakeverékek is, amikben füstölt fa, gyógynövények és fűszerek aromája egyesül. Apropó grilleszközök! A keverékeknél figyelj oda, hogy az alapanyagok ne tartalmazzanak génmódosított, vagy sugárkezelt alapanyagokat, esetleg olyan allergént, amire a vendégsereg drámaian reagál. A keveréket tartalmazó fóliázott fafüstölő tartályát a fólia eltávolítását követően a szénrács alá, vagy a gázégőre kell helyezni, és ha a füst megjelenik, az ételt a tartály mellé tegyük, a rácsra, hogy nagyjából fél óráig csak közvetett hő érje!

PÁCBAN A HÚS, HÚSBAN A PÁC – Grilleszközökkel alfától ómegáig

Ha igazán szaftos, ízes húst szeretnénk kapni erőfeszítéseink jutalmaként, nem árt beszereznünk egy jó minőségű, megbízható páclé fecskendőt, (másnéven injektáló fecskendőt) amivel az ízes leveleket egyszerűen a hús belsejébe tudjuk juttatni és ott egyenletesen szét tudjuk oszlatni. Olyat grilleszközt válasszunk, aminek a fogása kényelmes és biztonságos, majd kísérletezzünk bátran a pác- és húsvariációkkal! A grillezés előkészítő, sürgő-forgó fázisában jó, ha gondoskodunk egy praktikus vágóasztalról, az alapanyagok kezelését pedig különféle célszerszámokkal könnyítjük meg – ilyen a paprikavájó, a kukorica fogó, a csirkesütő állvány, a palacsinta- és tojássütést egyszerűsítő formák, a pizzakövek, a változatos formájú és méretű öntöttvas rostélyok, tapadásmentes kosarak, illetve tálalási segédeszközök. Ha pedig vége a falatozásnak, ne hagyd védtelenül a megtisztított grillkészülékedet – egy minőségi, jól illeszkedő és strapabíró védőhuzattal évekig meg tudod majd óvni a por, a piszok és az időjárás viszontagságaitól.