Hamburger a grillen

Hamburger a grillen

Forró nyári este, ott a kertben a grill. De mit süssünk? Mit szólnátok egy frankó hamburgerhez? A legmelegebb évszakban különösen jól esik egy buci zöldségekkel, finom hússal. Ráadásul a grillen sült hamburgerhús összehasonlíthatatlanul ízletesebb bármilyen gyorséttermi, vagy előrefagyasztott társánál. Persze arra senkit nem bíztatunk, hogy a Guinness rekorder 914 (!) kilogrammos hamburgernek nekiveselkedjen otthon, de egy pofás vacsi elkészítéséhez összeszedtük a hasznos tanácsainkat!

A nagy hamburger sztori

Hamburger – mindannyian tudjuk, hogy mit takar az elnevezés. De hogy honnan származik ez a népszerű étel, az már kevésbé egyértelmű. Az egyik teória szerint Németországban készítettek először hambit, ami a Rundstück Warm új, fasírtos verziója volt. A recept pedig német kivándorlókkal került az USA-ba. Egy másik legenda szerint Amerikából származik a hamburger, 1885-ben keletkezett a New York állambeli Hamburg városban, ahol egy testvérpár megalkotta a marhahúsos szendvicset. Egy harmadik verzió szerint pedig az USA-ba Hamburgból importálták a jó minőségű marhahúst, így innen jött az elnevezés.

Amerikai, magyar kedvenc

Az ténynek tűnik, hogy az első zsömlés hamburgert Oscar Weber Bilby készítette 1891-ben, Tulsa városban, Oklahomában. Szóval több mint 130 éves, és azóta töretlen a népszerűsége. Mi, magyarok is nagyon szeretjük.

Egy felmérés szerint például pár éve a pizza után ez volt a második leggyakrabban rendelt étel.

Azért az amerikaiakkal nem lehet versenyezni hamburgerevésben: az USA-ban évente 50 milliárd burgert fogyasztanak el, ez heti három hambit jelent fejenként.

Mindennek az alapja a hús

Ennyi talán elég volt a történetből, most hogy már mindenki nagyon kívánja a hamburgert, lássuk a praktikus tanácsokat! Az étel fő titka a hús. Fontos, hogy jó minőségű húst vegyünk, mi a 20 százalékos zsírtartalmú darált marhát ajánljuk. Fejenként körülbelül 100–120 gramm hússal számoljunk. Jól dolgozzuk össze sóval, borssal, őrölt köménnyel, mustárral, adjunk hozzá egy kis apróra kockázott vöröshagymát is, így még szaftosabb lesz.

Alkossunk körülbelül két centi vastag korongokat, amelyek közepét enyhén nyomjuk be kanállal, vagy az ujjunkkal (így lesz szép egyenletes süléskor a hús és nem ducika).

De a legbiztosabb, ha pogácsa készítőt használunk. Ha készen vannak a pogácsák, akkor pihentessük őket hűtőben és csak sütés előtt vegyük elő!

Izzik a grill

A húst akár faszenes, akár gáz grillsütőn elkészíthetjük, mindegyiken tökéletes eredményt kapunk. Viszont nagyon fontos: 165 fokra melegítsük a grillt! Nem kell nagyobb hőmérséklet, mert cipőtalp lesz a húsunkból! Oldalanként 5–5 percig süssük a húst (ha kicsit kevésbé átsütve szeretjük, akkor 4–4 is elég!), csak egyszer fordítsuk meg és ne nyomjuk oda a rácshoz (érdemes spéci rácsot használni).

A legjobb, ha a grill fedele csukva van sütés közben, viszont így rövidülhet az idő is.

Ha szeretnénk, akkor az utolsó fél percre dobjunk egy-egy szelet gouda vagy cheddar sajtot a húsra, így szépen rápirul. Válasszunk ízléses zsemléket és készítsünk elő sok zöldséget (paradicsomot, uborkát, lilahagymát, salátát) a töltéshez, valamint jöhetnek a szószok is. Jó étvágyat hozzá!