Grillen a tenger gyümölcsei!

Grillen a tenger gyümölcsei!

Hűsítő sós fuvallatok, óriási hullámok, friss halak, rákok, tengeri herkentyűk az asztalon, finom bor – sokan így képzeljük az idilli nyaralást. A tengerpart számtalan szempontból nem összehasonlítható mással: nemcsak a sós víz a különleges, de az ottani ízek is. Ha idén már túl vagyunk a nyaraláson, de szeretnénk újra átélni az emlékeket, vagy otthon hangolódnánk a nyár végi útra, akkor ezt megtehetjük a grill mellett is. Isteni, ráadásul egészséges falatok készíthetőek – grillen a tenger gyümölcsei!

tenger gyümölcsei

Az egészség oltárán

Amikor grillezni készülünk, akkor nyilván az a fő szempont, hogy finom étel kerüljön az asztalra. De ha közben ez egészséges is, akkor még jobb 🙂 A tenger gyümölcsei a halakhoz hasonlóan magas fehérjetartalmúak (akár 20 százalék is lehet), viszont minimálisan zsírosak.

Gazdagok omega zsírsavakban és több ásványi anyagban, éppen ezért erősítik az immunrendszert, védik az idegeinket.

Utóbbi mostanában egyáltalán nem elhanyagolható…

A friss tenger gyümölcsei

Persze, a legtutibb, ha a nyaraláson, a tengerpart mellett, a halas piacon vesszük meg a tenger gyümölcseit. Na de erre nincs minden nap lehetőségünk. Szerencsére már itthon is egyre több helyen kapható friss áru, érdemes figyelni a halpultokat! Az viszont fontos:

soha ne fagyasztott alapanyagot használjunk, az olvadás során ugyanis a sejtfalak megsérülnek és kifolyik belőlük a nedvesség, a megsült finomságunk így nyúlós, rágós lehet.

Aztán még egy alapszabály: ne legyen túl erős a hőfok! A tenger gyümölcsei hipp-hopp elkészülnek! Nézzünk pár konkrét példát!

Fokhagymás garnéla

A megtisztított garnélákat először is bepácoljuk. Ehhez olívaolajat, lime levét, zúzott fokhagymát, sót és borsot dolgozunk össze – a masszába pedig beleforgatjuk a garnélákat. Két lehetőségünk is van: egyrészt felhúzhatjuk őket nyársra. Ezek a dupla nyársak nagyon praktikusak,

a kétágú kialakítás gondoskodik arról, hogy az ételek a sütés és a nyársak megfordítása közben is a helyükön maradjanak.

A másik opció, ha grillezőkosárba helyezzük az ízletes falatokat – ebbe a prémium kosárba rengeteg zöldséget, gyümölcsöt vagy garnélarákot tehetünk, miközben ételeink magukba isszák a grill füstjének jellegzetes ízét. Pár perc után el is készül az isteni finom garnélánk.

Tintahalkarikák a grillen

Egy másik különlegesség a tintahal: a karikákat először is megmossuk, megszárítjuk. Egy citrom levével összekeverünk két evőkanál olívaolajat, kevés római köményt, sót, borsot, és pár darab aprított koktélparadicsomot. Ebben forgatjuk meg a tintahalkarikákat, majd a grillezőkosárban megsütjük. 150 fok és pár perc elég neki, ízletes eredményt kapunk. Próbáljuk ki!