DIY ételek avagy grillezni szexi

DIY ételek avagy grillezni szexi

Különleges halak, szaftos húsok, dizájnos sütik és ínycsiklandó grill ételek. Az utóbbi években egyre divatosabb tevékenység lett a főzés, a DIY ételek elkészítése. A slágerkönyvek között egyre több szakácskönyv szerepel, a főzőműsorokat pedig több százezren nézik hazánkban is. Főzni menő lett, grillezni meg szexi. (Pasiknak is, csak mondom!) És ne gondoljuk, hogy csak nyáron! Már most érdemes felkészülni a hidegebb évszakokra, hogy akkor is élmény maradjon a grillezés. 

diy ételek

A sörtől a prémium grillig 

Pár éve még azon gondolkodtunk esténként, hogy hol iszogassunk. Hogy mit eszünk, az mellékes kérdés volt. Aztán ahogy az ember megközelítette a harmincat, változtak a preferenciák. Már a sörből is a kézműves termékeket, különlegességeket keressük, tudjuk, hogy melyik a jó bor és egyáltalán nem mindegy, hogy instant pizza, vagy valamilyen finom és esetleg egészséges étel kerül-e az asztalra.

A főzésből, a DIY ételek elkészítéséből hobbi lett.

Ahogy Fördős Z. mondta: „A főzés divat, stresszoldás, a kreativitás kiélése, szexi tevékenység”. Elkezdődtek a vacsoracsaták, lehet villantani a menő grillsütővel és elkápráztatni a barátokat a sült húsokkal, halakkal, sajtokkal, zöldségekkel. 

Anyu csinálta, mert kellett

Azt hiszem anyáink, nagyanyáink főzését nem lehet összehasonlítani a mai hobbi gasztronómiával. Őseink (pontosítsunk: női felmenőink) azért főztek, hogy legyen mit enni. Ha létezett valami, amit DIY ételnek nevezhetünk, hát az az volt! Persze, igyekeztek a lehető legtöbbet kihozni az elérhető alapanyagokból. Nyilván most is fontos célja az étkezésnek a jóllakás, ugyanakkor egy csomó plusz töltettel egészült ki a főzés. Hobbi lett, társasági esemény, egy olyan elfoglaltság, amelyben valóban kiélhetjük a kreativitásunkat. Ahol mindig felfedezhetünk valami újat, kísérletezhetünk és bizony, sikeresek lehetünk. Mert az mindenképp siker, ha jóízűen megeszik a főztünket. 

Tömegsport a DIY ételek elkészítése 

A DIY ételek tarolnak a nyugati világban. Hazánkban is tömegsport lett a grillezés, minden második embernek van grillsütője, ahol rendszeresen készít finom fogásokat.

Persze nem mindegy, hogy milyen eszközöket használunk, a prémium életérzéshez elengedhetetlen a jó minőségű sütő és az alapanyagok.

Mert grillezni szexi, de csak akkor, ha nem szenesedik el az étel, nem törik bele a fogunk és nem kap lángra a szomszéd kutyája. 

Készüljünk fel az őszre, télre! 

Sokaknak a fejében a grillezés összekapcsolódik a nyárral. Pedig grillezni egész évben lehet, csak meg kell tegyük a szükséges előkészületeket. Jó, ha a grillsütőt már most „felkészítjük” a hidegebb évszakra, olyan fedett helyre rakjuk, ahol nincs a közelben éghető anyag (tartsunk minimum 3 méteres távolságot az épülettől). 

Ha zimankóban állnánk neki sütögetni, zárható grillsütőt használjunk, ezek jobban tartják a hőt. És ilyenkor érdemes a nagy falvastagságú fém vagy kerámia grillekre szavazni, mert a lehelet vékony lemezvastagságú utánzatokkal szemben ezek ugyan nehezebben melegednek fel, de annál tovább is tartják a hőt.

Fontos, hogy sütés közben ne nyitogassuk folyamatosan a tetőt, mert kihűl a grill! Azzal viszont számoljunk, hogy hidegben akár 30 százalékkal több tüzelőre is szükségünk lehet. Nagy mínuszokban kulcsfontosságú, hogy milyen szenet használunk, hiszen a magas fűtőérték ebben az időszakban különösen nagy jelentőséggel bír. A márkaboltok kínálatában többféle magas kalóriájú grillszén közül válogathatunk. 

Emellett fontos, hogy ne télen kezdjünk el nagy szelet marhákat grillezni, válasszunk gyorsan elkészíthető DIY ételeket. És persze ne feledkezzünk meg a saját komfortunkról sem: öltözzünk rétegesen, legyen rajtunk kesztyű és olyan cipő, amiben nem fázik a lábunk. Mert grillezni szexi, de megfázni nem…