Faszén kisokos, avagy mit mivel grillezzünk?

Faszén kisokos, avagy mit mivel grillezzünk?

Ha életed legkínosabb grillezős élményére gondolsz, akkor a kevés sör és a vendégek alatt menetrendszerűen összecsukló műanyag székek mellett volt azért még néhány vérciki pillanat: érkezéskor összeugrált a vendéglátók kutyája, a napernyőket felborogatta a szél, az evőeszközök számát alul tervezték, a salátaöntetek savtartalma kissé meghaladta a jólesőt, a húsok pedig a grillbegyújtó folyadéktól olyan különleges bukét kaptak, amit önszántadból sohasem szerettél volna megízlelni, nincs elég faszén.

Kedves vendéglátóid nem tudták, hogy a jó grillezés alapja a parázsló faszén – több meghívást tőlük ezért még sértődés terhe mellett se fogadj el! Szervezz profi grillpartit magad, mondjuk a faszén titkokat!

Brikett – a sokat vitatott

A faszénporból gyártott olcsó brikettek általában többféle vegyi anyagot tartalmaznak, ezért károsak lehetnek az egészségre. Innentől kezdve minden erényük felejtős, ráadásul a grillezett élelmiszerek – húsok, zöldségek, grillsajtok – ízét is lerontják. Bár a gyártók arra esküsznek, hogy brikettjük olcsóbb, mint a faszén, könnyebben gyullad, tovább tartja a hőt és nem kormol, sok köztük a kétes minőségű termék, melyek a jobbak hírnevét is alaposan lerontják. A „keményfa” és „természetes” feliratú briketteket kukorica- vagy burgonyakeményítő tartja össze, így ezeket bátran megveheted vagy a sokak által kedvelt kókusz brikettet amely kókusz héjból és háncsból készül.

Vegyes faszén – válassz okosan!

Ezek a keverékek bükk-, tölgy-, gyertyán- és nyírfából készülnek, vegyi anyag hozzáadása nélkül. Gyorsan átforrósodnak, és hosszan izzanak, de legyünk tisztában azzal, hogy rossz minőségű alapanyag esetén tudtunkon kívül egy csomó port és újrafelhasznált faanyagot is hazacipelünk. Ha sikerül kifogástalan, keményfából készült faszénhez jutnunk, grillezzünk rajta sertést vagy szárnyast, tölgyfaszén felett pedig marhahúst vagy bárányt!

Bükkfaszén – ínyencek előnyben!

A keményfa gyorsan felmelegszik és lassan ég el, fűtőértéke kiváló, égéshője magas, így felhasználása rendkívül gazdaságos. Az előállítás folyamata vegyszermentes, a közönséges faszénhez képest a bükkfaszén jelentősebben tisztább, így a por és más, nem kívánatos szennyező anyagok nem füstölnek és kormolnak a használatkor – garantálva az ízletes és egészséges végeredményt. Szárnyasokhoz ugyanolyan kiváló választás, mint vörös húsokhoz.

A faszén királya és egzotikus társai

A megtisztelő címet a kubai Marabú bokorfából előállított, kiváló hőleadású, hosszan izzó, speciális aromájú természetes faszén érdemelte ki, de készül grillgyújtó alapanyag a Paraquay és Argentína erdeiből származó fehér Quebracho fából, vagy spanyolországi eredetű tölgyfából is. Rozmaringos, kakukkfüves, citromfüves fűszerseprűvel kenegetett puha és szaftos steakek alá ajánljuk!

Vásárláskor érdemes tehát körültekintően eljárnunk, a csomagoláson ellenőrizni az összetevőket, és azt, hogy a szén előállításakor figyelembe vettek-e minőségügyi és ökológiai előírásokat. Ha igazán öko,- és egészségtudatosak vagyunk, az is sokat nyomhat a latba, ha a nyersanyag felelős erdőgazdálkodásból származik – a gyártók ezt is jelezni szokták.