+36-20-399-7255 | grill-guru@grill-guru.hu
A grillezés titka – a fűszerek
Melyek a grillételek legfontosabb összetevői? Elsőre biztosan a legtöbben azt mondják, hogy a friss, finom húsok. Persze, igazuk van. De van ám még itt valami! Méghozzá a fűszerek. Jól kiválasztott, professzionális fűszerkeverékek nélkül még a legminőségibb hús is ízetlen, felejthető lesz. Ezt meg ugye senki nem akarja. Összeállításunkban ajánlunk fűszereket szárnyasokhoz és disznóhoz is.
Fűszerek, pácok
Mielőtt bármilyen húst elkezdünk sütni, befűszerezzük, bepácoljuk. A fűszerkeverékek számtalan összetevőt tartalmaznak, nemcsak fantasztikus ízt adnak a húsoknak, de a szép felületük kialakításához is szükségesek.
Száraz pácnak hívjuk, ha a fűszerekkel (és egy kicsi olajjal) bedörzsöljük a húst, majd pihentetjük és megsütjük. A gyorspác esetében a grillhúsok pácolása egy előre elkészített páclében történik (amiben benne vannak a fűszerek).
Nagyobb darab, egyben sült húsok esetén érdemes pácfecskendőt használni, így sütés közben befecskendezhetjük a páclevet, ettől még ízletesebbé és szaftosabbá válik a végeredmény.
Mindenkinek jól áll valami
De melyik húsokat érdemes bepácolni? A válaszunk nagyon egyszerű: mindet. A csirkemell például nagyon száraz, azért fontos a gondos fűszerezés, pácolás. A sertésnek nagyon sok fajta íz „jól áll”, attól függ, hogy a klasszikus füstös, vagy a csípős, esetleg a paprikás világ áll közelebb hozzánk. Nézzünk pár konkrét példát!
Grillezett csirkemell
A nyerő fűszerkeveréket elkészíthetjük mi magunk, vagy meg is vásárolhatjuk. Elsőként nézzünk egy könnyen, otthon összeállítható verziót: a mértékegység minden esetben a teáskanál. Egyet rakjunk a fokhagymaporból, egyet az őrölt köményből, felet a pirospaprikából, felet az őrölt korianderből, felet a tengeri sóból, negyedet a borsból. Ezeket két evőkanál olívaolajjal keverjük össze és alaposan kenjük rá a húsra.
Édes-mázos csirke
Ha egy édesebb ízre vágyunk, akkor ajánljuk a következő fűszerkeveréket.
Nemcsak csirkéhez, de sertéshez is jó választás.
Van benne tengeri só, barna cukor, paprika, koriander, sárga mustármag, egész feketebors, fokhagyma, chillipaprika, kurkuma, csomósodást gátló anyag, aroma. Szórja bőségesen a húsra és pácolja egy éjszakán át sütés előtt.
Oldalas BBQ szósszal
A sertésoldalas a barbecue szósszal az igazi. Ennek mindig sűrű állagúak kell lenni, hogy teljesen beborítsa a bordát.
Fontos, hogy a cukrot tartalmazó pácok hamar odaégnek, így ezeket a húsokat ne süssük 130 fok felett.
Kínálatunkból most egy klasszikus BBQ szószt ajánlunk édes-füstös aromával. Pácként, mázként és mártogatóként is fogyasztható, nagyon ízletes.
Az egzotikus és a „húzott”
Természetesen a különleges ízek kedvelőinek is van ajánlatunk, például nagyon nyerő lehet a Karibi Jerk száraz pác. Csípős, fűszeres száraz pácról van szó szegfűborssal, chillivel és kakukkfűvel. Azt javasoljuk, hogy bőségesen szórja a csirkére, vagy a sertéshúsra mielőtt rátenné a grillre. Nagy kedvenc mostanában a pulled pork is (korábban már írtunk az elkészítéséről blogunkban), amelyhez szintén saját fűszert javaslunk. Szórja be a húst bőségesen a fűszerkeverékkel, dörzsölje bele, majd helyezze az alacsony hőfokú sütőbe. Garantált a gigantikus ízélmény!