Pulled pork – a türelmesek sportja

Pulled pork – a türelmesek sportja

Omlós, szaftos hús, amit villával szálakra lehet szedni – aki egyszer kóstolta, soha nem feledi a pulled porkot. Hazánkban is egyre divatosabb, számtalan étteremben kínálnak már pulled porkos szendvicset. Persze magunk is elkészíthetjük, igazi grillguruknak való kihívás ez! Egy kis idő, türelem és a megfelelő felszerelés kell hozzá – de biztosan mondhatjuk, megéri. Lássuk a pulled pork titkát!

pulled pork

Amerikából jöttem

Ahogy a neve is mutatja, a pulled pork az USA-ból érkezett. Magyarul húzott húsnak lehetne fordítani, az egyik legnépszerűbb BBQ. Érdekes, hogy a szükség szülte – azokban az időkben kezdték készíteni az USA déli államaiban, amikor még nem volt hűtő. A levágott disznó szaftosabb részeit addig füstölték, amíg magától szét nem esett.

A türelmesek sportja

A pulled pork tehát nem a gyorsan elkészülő ételek közé tartozik… sőt! A titka pont a türelem. És persze a hús!

A legbiztosabb, hogy ha minőségi sertéslapockából készítjük, esetleg próbálkozhatunk a tarjával is.

Bár az interneten számtalan receptet találunk, hogy hogyan tudjuk akár a konyhai sütőben megsütni, ha igazán finom végeredményre vágyunk, akkor vegyük elő a smokert! Ha még nem szereztük be ezt a népszerű eszközt, akkor érdemes körülnézni a weboldalunkon, a faszenes smokerekből találtok bőségesen az egészen egyszerűektől kezdve, a komolyabbakig.

Készüljön a száraz pác!

Ha megvan a hús, akkor először is készítsük el a száraz pácot! A lényege, hogy mindenhol fedje el a húst, rakjunk bele olajat, mustárt, sót, barnacukrot, szegfűborsot, római köményt, ízlés szerint akár chilit is. Az a legjobb, ha a sütés előtti este elkészítjük a pácot, beleforgatjuk a húst és hagyjuk éjszakára a hűtőben pihenni.

Nem mindegy a faszén sem!

Ha koraeste szeretnénk ízletes pulled porkot enni, akkor reggel kezdjük a sütést.

A smoker faszén tálcájára rakjunk 70 százalék gyújtatlan szenet, a közepébe 30 százalék izzó faszenet.

A füstölő fák közül mi a szilvára esküszünk. Nagyon fontos az állandó hőmérséklet, 120 Celsius fokon kezdjük a füstölést.

Sül” a pulled pork

Először négy órát legyen a rácson „meztelenül” a hús, aztán csomagoljuk be alufóliába, és még három órát süssük. Ekkor már nem kell a füstölő fa. Újabb kicsomagolással folytatjuk, még egy óra füstöléssel. Szóval már 8 óránál tartunk… Ekkor mag hőmérővel ellenőrizzük a húst, akkor tuti, ha 91 fokot mutat. Még egyszer befóliázzuk a húst és lassan hűtjük, körülbelül fél órát.

A buci és a zöldségek

Ha jól készült a pulled porkunk, akkor villával, vagy kézzel szálaira tudjuk bontani.

Jól illik buciba, vagy akár sült krumplihoz és friss zöldségekhez. Coleslawt (majonézes káposztasaláta) mindenképp készítsünk hozzá! Biztosan mindenki megnyalja mind a tíz ujját utána…