Smoky-Fun grillek

SMOKY FUN GRILL

Grillezők kertbe, rendezvényre, vendéglátó helyekre

Smoky Fun kerti grillsütők hagyomanyosan, kézzel készülnek Csehországban. Erős felépítésük van, a vastag acéllemezek és a rozsdamentes rácsnak köszönhetően.

1997-ben kezdték gyártani a sütőket, és 1998-ban a “Grill Ueli” csapat megnyerte az Európai BBQ versenyt a holland Ralte városában Smoky Fun Grillsütőkkel, azóta számos országban kapható a Smoky Fun, Kanadától – Japánig.

MI MINDENRE HASZNÁLHATÓ?

 • KÖZVETLEN SÜTÉSRE

  Az étel közvetlen ki van téve a hőnek. Ez a módszer leginkább azon ételek elkészítésénél ajánlott, amelyeket kevesebb, mint 30 perc alatt elkészíthetők, pl. rare-steak, kolbász, vagy más füstölt ételek esetében. Helyezzük el az ételt a rácson a ‘tűzkamrában’ és süssük közvetlenül az izzó parázs fölött.

 • KÖZVETETT SÜTÉSRE

  Az ételt 160-260 Celsius fok között sütjük. Süthetünk a rácson a grillkamrában, vagy az öntött vas tányéron (lásd kiegészítők), amit szintén a tűzkamrával szomszéddos grillkamrában helyezünk el (steakhez alkalmas például). Ez a módszer a forró levegő áramlását kihasználva működik, a légkeveréses sütőkhöz hasonlóan. Az étel nem találkozik a tűzzel, sem közvetlen hőhatás nem éri, így biztosan nem ég meg.

 • LASSÚ SÜTÖGETÉSRE

  Ez a módszer egészen hasonló a közvetett sütéshez, azzal a különbséggel, hogy az étel alacsony hőmérsékleten sül meg (80-140 Celsius fok között). Ez a legáltalánosabb sütési metódus a BBQ Smoker használatakor. Azon ételekhez ajánlott, amelyeknek az elkészítési ideje hosszab, pl. nagyobb szelet húsok. Így a hús kellően zaftos és ízletes lesz.

MI MINDENRE HASZNÁLHATÓ?

A Smoky Fun grill kezelése nagyon egyszerű. A működési elve nagyon hasonló más tűzhelyekéhez.

Rakjunk tüzet a tűzkamrában, nyissuk ki a szabályozó fedelet a kéményen, így a levegő szabadon áramlik a tűzkamrába!

Várjunk, amíg eléri a kívánt hőmérsékletet! Megfigyelhetjük a hőmérséklet változását az ikerfémes hőmérőn, ami a tűzkamrán helyezkedik el.

Amikor a sütő felmelegedett a kellő hőmérsékletre, csukjuk be a szabályozó fedelet és kezdhetünk sütni.

Könnyedén szabályozható a hőmérséklet a különböző sütési módszerekhez illeszkedően. Nyissuk és zárjuk a beáramlási fedelet, a kémény fedelet és a tűzkamra fedelét.

A hőmérő által megfigyelhető az aktuális hő (celsius), ami jelzi a különböző sütési metódusokhoz szükséges hőtartományokat is. A hőmérő az alapfelszereltséghez tartozik.

A klasszikus Smoky Fun modellekben (Offset Smoker) a levegő a tűzkamrába áramlik, ahol felmelegszik és tovább áramlik a grillkamrába. A hőmérséklet fokozatosan csökken a tűzkamra és a kémény között távolság megtételekor. A hőkülönbség a grillkamrában 20 – 50 celsius fok. Ez a különbség csökkenthető a hőbefuvónak köszönhetően.

A Smoky Fun Reverse Flow modellben a hőbefúvó olyan jól elosztja a hőt, hogy a külnbség lecsökken 2- 4 Celsuis fokra. A kémény a sütögető ellentétes oldalán áll, így a meleg levegő hosszabb ideig áramlik és ezáltal, egyenlőbb a hőelosztás a grillkamrában.

Ellenáramló – kémény

Az ellenáramló grillsütők esetében a kémény mindkét oldalra szerelhető. Ha a tűzkamrával ellentétes oldalra állítjuk különálló füstölőként használhatjuk. Ha a tűzkamra mellé szereljük, az ellenáramló rendszer által fog működni.

ELLENÁRAMLÓ – HŐBEFÚVÓ A GRILLEN BELÜL

Az ellenáramló rendszerrel működő modellek fel vannak szerelve egy hőbefúvó tányérral a grillkamrán belül. Ezáltal a forró levegő, ami a tűzkamrából jön, a grillkamra legvégéig eljut és a vissza a kéménybe. A hő egyenletesen oszlik el a grillkamrában, így maga a sütés folyamata is finomabb. Az ellenáramló rendszer használata megfelelő nagyobb szelet húsok sütéséhez, úgy mint a borda vagy a pulled pork (alacsony hőmérsékleten sütött nagy szelet sertéshús, puhára főzve)

SERPENYŐ

Köreteket készíthetünk benne, vagy melegen tarthatjuk a már elkészült ételt általa.

TÁVTARTÓ BLOKK

Növeli a levegő beáramlását a tűzkamrába és szabályozza a hőmérsékletet a grillkamrában.

WOK SERPENYŐ TARTÓ

A wok serpenyőt közvetlenül a tűzkamra fölé helyezzük. Könnyen ráhelyezhető a wok, amiben nagyszerű ázsiai fogást készíthetünk.

WOK SERPENYŐ TARTÓ

Ráakaszthatjuk az öntött vas edényt és különböző ételeket főzhetünk benne közvetlenül a tűz fölött. Akár teát vsgx kávét is készíthetünk benne. (nyitott tűzkamra fedéllel)

SZABÁLYOZÓ FEDÉL

A szabályozó fedél (melegítésre és hűtésre használható) és a hőbefuvó a Smoky Fun modellek alapfelszereltséghez tartoznak 20″-tól). A hőbefuvó a a grillkamra alján helyezkedik el. Szükség esetén áramoltatja a levegőt. A szabályozó fedél nyitható és zárható annak függvényében, hogy mekkora hőt szeretnénk elérni a grillkamrában.

BBQ UTÁNFUTÓ

a 20 – 24″ testátmérőjű Smoky Fun modellek fékes vagy féknélküli utánfutókra állíthatóak fel. További információlért, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!

ELLENÁRAMLÓ – KÉMÉNY

Az ellenáramló grillsütők esetében a kémény mindkét oldalra szerelhető. Ha a tűzkamrával ellentétes oldalra állítjuk különálló füstölőként használhatjuk. Ha a tűzkamra mellé szereljük, az ellenáramló rendszer által fog működni.

MI MINDENRE HASZNÁLHATÓ?

2013-ban készült különleges kívánságra. A mozdony és a kocsi együtt jár a sínnel és az utánfutóval, valamint a védő borítóval. Az utánfutó fel van szerelve sínnel is, így a szállítás egyszerűen megoldható. Az elektromos orsó segíti a ki- és a bepakolást.

 1. KÉMÉNY – FÜSTÖLŐKAMRA – A kémény könnyedén áthelyezhető a hozzáadott füstölőkamrára.
 2. GRILLKAMRA 3 FEDÉLLEL Három különböző szinten grillezhetünk különböző ételeket egymástól függetlenül a fedelek segítségével. A középső kivételével extra nagy helyet nyerünk, így nagy darab húsokat, vagy akár egy fél malacot is megsüthetünk benne.
 3. VÖDÖR – A grillkamrából lecsöpögő zsír összegyűjétésre használatos.
 4. SZABÁLYOZÓ FEDÉL – (plusz szabályozás a felmelegítéshez) elvezeti a meleg levegőt a tűzkamrából a grillkamrába a 3. fedélig.
 5. EDÉNY ORSÓ Miután eltávolítottuk a rozsdamentes acélból készült tányért, bármilyen éteét főzhetünk az edényben nyílt láng felett. A huzal arra szolgál, hogy az edény magasságát beállíthassuk, a kívánt hőmérsékletnek megfelelően
 6. SZABÁLYOZÓ FEDÉL – Szabályozza a melegítést és a hűtést.
 7. KOCSI – Kolbászok és más húsok közvetlen sütésénél használjuk.
 8. TŰZKAMRA – Itt ég a fa vagy a faszén. Kétrétegű a fala, chamotte védőburkolattal, hogy hatékony legyen a hőtermelés. Tűzrácsa masszív.
 9. ROZSDAMENTES ACÉL TÁNYÉR – steakek és más húsok elkészítéséhez használatos