Faszenes, gáz-, elektromos grill – a grillek evolúciója

Faszenes, gáz-, elektromos grill – a grillek evolúciója

Kezdetben vala a tábortűz, mely körül ősemberek és ősasszonyok forgatták a pácolt mamut- és bölénycombot, majd nagy ugrást teszünk az időben az első faszenes grillek kialakulásáig. De ahogy a világtörténelem, úgy a grillezés evolúciója sem állt meg ennél a pontnál. Egyre újabb és újabb megoldások születtek, egyrészt az igényekre válaszul, másrészt a gyártók és tervezők véget nem érő kísérletező kedvének köszönhetően. S ahogy a nagyáruházak kertosztályain rendelkezésre álló egyszerű modelleket felváltották a szakosodott webáruházak és spéci bemutatótermek minőségi darabjai, úgy bizonytalanodik el a témával még csak most ismerkedő vásárló: melyik készüléket válasszam, melyik mire jó pontosan és egyáltalán merrefelé induljak el? Ennek jártunk utána – Darwin után szabadon.

A kényelem felé

A fejlődés és az igények alakulásának egyik mozgatórugója nyilván a kényelem volt. Mert igaz, hogy a faszénnek, a lángnak és a parázsnak varázslata, misztikája van, a tűz köré gyűlni, ott melegedni és jóllakni évezredes emberi program. Az is kétségbevonhatatlan, hogy a grillen készült fogásoknak jellegzetes és semmi máshoz nem hasonlítható íze és illata kerekedik a füsttől, amire automatikusan aktiválódik a nyálelválasztásunk. Ugyanakkor rácsot takarítani nem a legkellemesebb időtöltés, a begyújtás is néha macerás, a parázsra várni kell, a tüzet szabályozni nem olyan egyszerű, de legalábbis nagyobb rutint kíván, mint a kényelmesebb alternatívái: a gáz- és az elektromos grill. Ez utóbbiakat begyújtani kevésbé kalandos és sokkal gyorsabb, a készülékek könnyebben tisztán tarthatók, a hő szabályozható, a tárolás könnyebb, a balesetveszély minimális, a füstölődoboz és a facsipsz a jellegzetes grilles ízeket és illatokat is becsempészi ételünkbe, de talán mindezzel együtt is kisebb a varázslat.

A négy évszakos használhatóság felé

A grillezés jellegzetes időszaka a nyár, de aki komolyan rákattan, az összes többi évszakban szakítani fog rá időt. Az elektromos és gázgrilleknél nincs meg az a fajta időjárásnak való kitettség, mint a faszenes változatoknál. A kisebb modelleket fedett teraszokon, pergolák alatt, vendéglátásra alkalmas melléképületekben, pavilonokban éppúgy használhatjuk, mint a benti étkezőhelyiségben.

Faszenes grillel, gáz grillel, elektromos grillel a minőség felé

A kezdeti könnyű anyagokat felváltották a stabilabb kialakítású, biztonságosabb készülékek, amiket nem döntenek fel a kósza szelek, vagy egy medencepartiból elszabadult pöttyös labda. Ha odarakjuk, ottmaradnak, nem ezer darabból kell összeszerelni őket, megjelenésükben is robusztusak, mert „van bennük anyag”. A „használat után eldobandó”, jó, ha egy szezont kiszolgáló grillek helyett jöttek és szerencsére úgy tűnik, maradnak a jó minőségű rozsdamentes acélból vagy öntöttvasból készült, a hőt egyenletesen elosztó nagy sütőfelületek, a jól illeszkedő és záródó alkatrészek, és új szempontként megjelent a könnyű mozgathatóság, a használatot segítő, ergonomikus kialakítás, a biztonságos és praktikus fogantyúk és kiegészítők.