+36-20-399-7255 | grill-guru@grill-guru.hu
10+1 szempont, amit kerámia-grill vásárlás előtt érdemes megfontolni!
Kerámia grillekben hatalmas a választék. A kerámia diadalútja nem véletlen, hisz fantasztikus a hőszigetelő képessége, gyorsan fel tud melegedni és egészen hosszan tartja a hőt. A kerámia készülékekbe kevés faszén kell, és akár magas hőmérsékleten szeretnénk grillezni, akár alacsony hőmérsékleten, lassan sütni, esetleg füstölni vagy szárítani, ezek az eszközök valamennyi funkciót hiba nélkül betöltik. A kategórián belül nagyon jó arcok az úgynevezett kamado grillek, melyek egy ősi japán kerámia főzőedényről kapták a nevüket, és faszénnel működnek, különleges zamatot adva a fogásainknak. Ehhez utánozhatatlan plusz ízként jön még hozzá a sütőtérbe lecsöpögő léből keletkező füst, ami szintén alaposan átjárja a húst.
De hogy mégis mire figyeljünk a széles, és egyre bővülő termékválasztékban, ahhoz szeretnénk pár trükkös fogást megmutatni!
1. Körültekintés
Vásárlás előtt érdemes alaposan körbejárni, szemrevételezni a kerámia grilleket, mert külsőleg ugyan megtévesztésig hasonlíthatnak egymásra, de a minőségben jelentős eltérések lehetnek. Az állványának éveket kell kibírnia, ellenőrizzük, hogy strapabíró-e! A magas minőségre utaló jel, ha tökéletesen, légmentesen zár a teteje, így nem fog kiszökni belőle a füst, és nem fog fals levegőt szívni.
2. Anyagminőség
Jó, ha a felső levegőállító tárcsa öntöttvasból készül Mert hő hatására nem vetemedik el; ha a szorító gyűrűk krómozott rozsdamentes anyagból készülnek; ha az acél lábak masszívak és mélyen körbeölelik a kerámia-tojást – ez mind-mind prémium minőségre utal.
3. Mozgathatóság
Legyen a grill könnyen mozgatható és a két kerék biztonságosan fékezhető. És a kerekek legyenek strapabíróak: semmi műanyag, csakis acél görgők!
4. Súly
A kerámia test egy közepes modell esetében körülbelül 90 kg. Ami biztosíték arra, hogy nem spórolták ki belőle az anyagot. Jó tudni, hogy minél nehezebb a készülék, annál jobban tartja a hőt. Nem véletlen, hogy a Monolith kerámia grillek kategóriájukban (Junior, Classic, LeChef) a legnehezebbek közé tartoznak, ha nem a legnehezebbek.
5. Deflektor kő
Ami a kerámia grill belsejét illeti, minden valamire való prémium berendezés lelke a deflektor kő, mely bizonyos modelleknél, például a Monolith grilljeinél, két félből áll, a kétzónás – direkt és indirekt – sütés könnyebb kivitelezése érdekében.
6. Beépített rendszerek
Praktikus, ha van a készülékben beépített elektromos hőszabályzó ventilátor és mag – Valamint rács hőmérő szonda, mint a Monolith Classic BBQ Guru edition esetében.
7. Begyújtás
Bizonyos készülékeknél a begyújtást megkönnyíti az a fajta belső kialakítás, ami a tűztérhez való hozzáférést akrobatikus mutatványok nélkül, egy mozdulattal lehetővé teszi – mint a 2019-es „pro szériánál”.
8. Rácsmagasság
Ha a rács magassága állítható, azzal szabályozni lehet a sütés minőségét.
9. Vizes edény
Egyes modelleknél – szintén a „pro”-ban – vizes edényt lehet a készülékbe helyezni – ezzel a hő és a füst kíméletesen éri el a hús felületét.
10. Tálca
A csepegtető tálca megvédi az indirekt követ a fellángolástól és az elzsírosodástól.
+1. Kiegészítők
Egyéb kiegészítőkkel – úgymint forgács-adagoló rendszer, öntött rostély, pizzakő és egyebek – tovább fokozható a grillezés kényelme, valamint a gasztronómiai végeredmény. Érdemes vásárlás előtt ezekre is rákérdezni.
* * *
Végezetül egy kis összehasonlítás amerikai módra. Az összevetésben részt vesznek a Big Green Egg (BGE), a Kamado Joe, a Primo és a Monolith hasonló méretkategóriájú tojásai: http://monolithgrills.com/comparison-chart/