10+1 szempont kerámia-grill vásárlás előtt!

10+1 szempont, amit kerámia-grill vásárlás előtt érdemes megfontolni!

Kerámia grillekben hatalmas a választék. A kerámia diadalútja nem véletlen, hisz fantasztikus a hőszigetelő képessége, gyorsan fel tud melegedni és egészen hosszan tartja a hőt. A kerámia készülékekbe kevés faszén kell, és akár magas hőmérsékleten szeretnénk grillezni, akár alacsony hőmérsékleten, lassan sütni, esetleg füstölni vagy szárítani, ezek az eszközök valamennyi funkciót hiba nélkül betöltik. A kategórián belül nagyon jó arcok az úgynevezett kamado grillek, melyek egy ősi japán kerámia főzőedényről kapták a nevüket, és faszénnel működnek, különleges zamatot adva a fogásainknak. Ehhez utánozhatatlan plusz ízként jön még hozzá a sütőtérbe lecsöpögő léből keletkező füst, ami szintén alaposan átjárja a húst.

vásárlás

De hogy mégis mire figyeljünk a széles, és egyre bővülő termékválasztékban, ahhoz szeretnénk pár trükkös fogást megmutatni!

1. Körültekintés

Vásárlás előtt érdemes alaposan körbejárni, szemrevételezni a kerámia grilleket, mert külsőleg ugyan megtévesztésig hasonlíthatnak egymásra, de a minőségben jelentős eltérések lehetnek. Az állványának éveket kell kibírnia, ellenőrizzük, hogy strapabíró-e! A magas minőségre utaló jel, ha tökéletesen, légmentesen zár a teteje, így nem fog kiszökni belőle a füst, és nem fog fals levegőt szívni.

2. Anyagminőség

Jó, ha a felső levegőállító tárcsa öntöttvasból készül Mert hő hatására nem vetemedik el; ha a szorító gyűrűk krómozott rozsdamentes anyagból készülnek; ha az acél lábak masszívak és mélyen körbeölelik a kerámia-tojást ez mind-mind prémium minőségre utal.

3. Mozgathatóság

Legyen a grill könnyen mozgatható és a két kerék biztonságosan fékezhető. És a kerekek legyenek strapabíróak: semmi műanyag, csakis acél görgők!

4. Súly

A kerámia test egy közepes modell esetében körülbelül 90 kg. Ami biztosíték arra, hogy nem spórolták ki belőle az anyagot. Jó tudni, hogy minél nehezebb a készülék, annál jobban tartja a hőt. Nem véletlen, hogy a Monolith kerámia grillek kategóriájukban (Junior, Classic, LeChef) a legnehezebbek közé tartoznak, ha nem a legnehezebbek.

5. Deflektor kő

Ami a kerámia grill belsejét illeti, minden valamire való prémium berendezés lelke a deflektor kő, mely bizonyos modelleknél, például a Monolith grilljeinél, két félből áll, a kétzónás direkt és indirekt sütés könnyebb kivitelezése érdekében.

6. Beépített rendszerek

Praktikus, ha van a készülékben beépített elektromos hőszabályzó ventilátor és mag Valamint rács hőmérő szonda, mint a Monolith Classic BBQ Guru edition esetében.

7. Begyújtás

Bizonyos készülékeknél a begyújtást megkönnyíti az a fajta belső kialakítás, ami a tűztérhez való hozzáférést akrobatikus mutatványok nélkül, egy mozdulattal lehetővé teszi mint a 2019-es “pro szériánál”.

8. Rácsmagasság

Ha a rács magassága állítható, azzal szabályozni lehet a sütés minőségét.

9. Vizes edény

Egyes modelleknél szintén a “pro”-ban vizes edényt lehet a készülékbe helyezni – ezzel a hő és a füst kíméletesen éri el a hús felületét.

10. Tálca

A csepegtető tálca megvédi az indirekt követ a fellángolástól és az elzsírosodástól.

+1. Kiegészítők

Egyéb kiegészítőkkel – úgymint forgács-adagoló rendszer, öntött rostély, pizzakő és egyebek tovább fokozható a grillezés kényelme, valamint a gasztronómiai végeredmény. Érdemes vásárlás előtt ezekre is rákérdezni.

* * *

Végezetül egy kis összehasonlítás amerikai módra. Az összevetésben részt vesznek a Big Green Egg (BGE), a Kamado Joe, a Primo és a Monolith hasonló méretkategóriájú tojásai: http://monolithgrills.com/comparison-chart/