+36-20-399-7255 | grill-guru@grill-guru.hu
Zöldségek grillen – diétázók figyelem!
A nyári alak télen készül – nem olyan régen hallottam először ezt a szólást, de milyen igaz! Jó, a télnek mindjárt vége, de még van pár tavaszi hónapunk, szóval nem reménytelen a helyzet. És a grillsütő is előkerül(t) a napokban. Szóval adja magát a dolog: sülhetnek az ízletes csirkék, valamint a finom zöldségek grillen! Most az utóbbiakról írunk, illetve a tavaszi „kellékbeszerzéshez” is adunk pár hasznos tippet.
Szénhidrát helyett
Grillezni nemcsak nagyszerű, hanem egészséges is. Ráadásul, ha a megfelelő alapanyagokat választjuk ki, akkor tökéletes fogyókúrás menüt is összeállíthatunk úgy, hogy mindenki megnyalja a tíz ujját. Persze, a zöldségek közül is vannak olyanok, amelyek kalóriadúsabbak, illetve az sem mindegy, hogy mennyi és milyen olajjal locsoljuk őket, de összességében kijelenthető, hogy zöldséget bárki bátran ehet. (Viszont ne kísérjük le – magyar módra – kenyérrel! Zsíros kenyérrel meg pláne!)
Fontos az előkészítés
Válasszunk lehetőleg friss, ízletes, szezonális zöldségeket. Ahogy a húsok esetében, itt sem mindegy, hogy milyen alapanyagból dolgozunk.
Szinte bármilyen zöldség grillezhető, különösen jól áll ez a műfaj a hagymának, gombának, kukoricának, paradicsomnak, padlizsánnak, cukkininek, répának, paprikának, spárgának.
Először mossuk meg alaposan a zöldségeket és ügyeljünk arra, hogy nagyjából egyforma darabokra vágjuk őket. A hagymákat érdemes (hámozás után) cikkekre szelni, ugyanígy a paradicsomot is. A cukkinit és a padlizsánt karikázzuk, a paprikának először eltávolítjuk a magházát, aztán a húsos részből kockákat metszünk.
Pácba(n) a zöldség
Hasonlóan a húsokhoz, a zöldségeket is érdemes pácolni, hogyha igazán ízletes végeredményt szeretnénk.
Míg a vadaknál többnapos pácolást javasoltunk, addig a zöldségek már akár tíz perc alatt szépen „felfejlődnek”.
A pác alapja legyen minőségi olívaolaj – tegyünk bele fokhagymát, sót, borsot, kakukkfüvet, vagy grillfűszerkeveréket – például ez nagyon finom és különleges. A lényeg: ne spóroljunk az ízesítőkkel és merjünk kísérletezni. Előbb-utóbb biztosan összejön 🙂
Zöldségek grillen
Többféleképpen elkészíthetjük a zöldségeket – felfűzhetjük őket például nyársra, vagy speciális zöldségpárolóba is helyezhetjük őket.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy a keményebb zöldségeknek (például a padlizsán, répa) hosszabb sütési idő kell, szóval azokkal kezdjük, a puhábbakat később adjuk hozzá a keverékhez.
Természetesen a nyársra húzhatunk csirkehúst is, vagy akár kolbászt, szalonnát, de utóbbi már nem a fitt menü kategória… Viszont ha egy laza fehér hosszúlépést iszunk a zöldségek mellé, az még a kalóriatáblázat szerint is belefér. Jó étvágyat kívánunk!