Vega vagy vegán – grillezzünk húsmentesen!

Vega vagy vegán – grillezzünk húsmentesen!

Pár évtizede még furcsán néztünk arra, aki nem evett húst. A vegánságról meg talán a többség nem is hallott. Mára a vegetáriánus és a vegán táplálkozás is nagyon elterjedt, egy friss felmérés szerint a világ lakosságának 8 százaléka közéjük tartozik. A területi különbségek viszont nagyok, leegyszerűsítve azt mondhatjuk: minél fejlettebb egy ország, annál magasabb a vegetáriánusok és a vegánok aránya. Most nekik ajánlunk hasznos grilltippeket, illetve azoknak is, akik a hús mellett például zöldségeket is grilleznének.

vegán

Élet a húson túl – a vegetáriánusok

A vegetáriánus szó az angol vegetarian kifejezésből ered, a vegetable (zöldség) és arian szóösszetétel eredménye. Hogy mit nem eszik egy vegetáriánus? Hát húst. És húsból készült melléktermékeket (például zselatint). Hogy miért? Például egészségügyi okokból vagy etikai indokok miatt, de egyre többen a környezetünk védelme miatt döntenek így, illetve vallási indíttatásból. A vegetáriánus étrendnek számos alkategóriája létezik, például a lakto vegetáriánus (nem eszik húst és tojást, de tejterméket igen), vagy ovo vegetáriánus (ők húst és tejet nem fogyasztanak, de tojást igen). Itthon gyakran használjuk a vega kifejezést, ha valaki vegetáriánus. Nagyon hibásan….

A kizsákmányolás ellen – a vegánok

Merthogy a vegán szó mást jelent… Donald Watson alkotta meg 1944-ben.

Kezdetben a tejterméket nem fogyasztó vegetáriánusokat hívták így,

1951-ben azonban a Vegán Társaság a veganizmust már az állatok kizsákmányolása nélküli életmódként írta le. A becslések szerint több mint 75 millió vegán él most a Földön, az USA-ban négy év alatt 4 millióról 20 millióra emelkedett a számuk.

Közös keresztmetszet: a zöldség

Szóval ha bizonytalanok vagyunk benne, hogy a vendégünk vegán vagy vegetáriánus, akkor a legjobb megoldás, ha zöldséget (is) grillezünk. Nemcsak finom, de nagyon egészséges ételek süthetők a grillen. Remekül elkészíthető a padlizsán, a répa, a krumplik, a paprika, a gombák, a cukkini, a hagyma, a spárga, a paradicsom és a kukorica is.

Fontos, hogy ha együtt sütjük őket, akkor egyforma méretre vágjuk, úgy, hogy minél nagyobb felületen érintkezzenek a grillel.

Hogy ez konkrétan mit jelent? Ne kockázzunk, hanem inkább szeleteljük, átlósan vágjuk a zöldségeket, így jól megpirulnak.

Az ízletes pác

A zöldségeknek nem kell sokat állni a pácban, 10 perc alatt igazán ízletesek lesznek.

A pác alapja legyen az olívaolaj, tehetünk bele fűszerkeveréket, fokhagymát, oregánót, de citromot és a balzsamecetet is használhatunk. Érdemes beszerezni zöldség grillező tálcát vagy zöldségkosarat – ezek egyrészt megkönnyítik a munkát, másrészt a lyukas aljuk miatt könnyen távozik a kisülő nedvesség a zöldségekből, így ropogósak maradnak. Egy szó mint száz: grillezünk zöldségeket!