Marha(ságok) a grillen

Marha(ságok) a grillen

Egy szelet finom grillezett marhahúst vacsorára? Mi más lehetne a válasz erre a kérdésre, mint hogy IGEN! Vagy maximum az, hogy miért nem ebédre? Tényleg, miért is ne? Ha megfelelően előkészítünk mindent, akkor a marha megsütése viszonylag gyorsan és „fájdalommentesen” megy, az eredmény pedig garantáltan egy ízletes fogás. Máris mondjuk a hasznos tippeket!

marha

Marha jó választás

Hogy mikor ajánljuk grillezni a marhát? Például ha már unalmas a csirke és a disznó. Vagy ha valami igazán ízleteset szeretnénk enni. Olyat, ami kiszakít a hétköznapokból, feldobja a hétfőt, de akár a szombatot is. Nos, a marhahús pont ilyen.

Először is fontos, hogy mindig friss húst grillezzünk, ne a fagyasztóból vegyünk elő valamit.

Hogy melyik részét válasszuk? Attól függ, hogy mennyire szeretnénk zsíros, vagy épp inasabb húst enni…

A bélszíntől a hasaaljáig

Nézzünk egy kis marha kisokost: a T-bone a hátszín csont közé ékelődött része, amelyet egy T-alakú csont oszt ketté a kisebb vesepecsenyére (bélszín) és a nagyobb lapos hátszínre. A vesepecsenye a marha leglágyabb része. A porterhouse a lapos hátszín vastagabb végének nagyobb darabja, az egyik legkedveltebb steakfajta. Az egyik legszaftosabb létező hús pedig a magas hátszín. A marha bordarészén lévő húsok lágyak és zsírosabbak, mint a többi terület. A hasaalja hússzeletek viszont sokkal rágósabb, ezért hosszabb pácolást igényelnek.

Az egyik titkok: a pácolás

Ha már a pácolásnál tartunk: a marhánál nem elhagyható. A húsok pácolását a felvágás (kb. 4 centi vastag szeletek legyenek!) és az irdalás előzi meg. Utóbbi folyamat lényege, hogy

a rostokra merőlegesen körülbelül 3 centiméterenként ejtünk egy sekély bevágást – így nem fog felpöndörödni a hús széle és a fűszerek is mélyebben behatolnak, ízletesebb lesz a végeredmény.

Sütés előtt 6 órával pácoljuk a húst (ha ennyi időnk nincs, akkor már 2–3 óra is egész jó eredményt hoz), mi például ezt a fűszert ajánljuk. A marha nagyon érzékeny a sóra, könnyen kiszárad tőle, így a páchoz semmiképp ne keverjünk sót, csak a sütés előtt szórjuk meg vele.

Marha a grillen

A marhahúst többféleképpen elkészíthetjük, attól függ, hogy véresen, közepesen, vagy teljesen átsütve szeretjük. Fontos: sütés előtt fél órával vegyük ki a bepácolt húst a hűtőből! A gáz- vagy faszenes grillsütőt melegítsük elő 200 fokra, a rácsot kenjük be olajjal.

Ha véresen szeretjük a steaket akkor 4–6 percig süssük a húst, majd fordítsuk meg és a másik oldalát újabb 3–4 percig hagyjuk a grillen. Ha közepesen szeretnénk átsütni, akkor 6–8, majd 5–6 perc sütés, ha teljesen, akkor 8–9, aztán további 7–8 perc sütés javasolt.

A forgatás gyakorlatilag kötelező, így kapunk egyenletesen átsült, szaftos húst. Fontos viszont, hogy ehhez semmiképp ne használjunk villát, mert a szurkálástól távoznak az értékes nedvek. Ha meghoztuk a kedveteket, nincs más hátra, irány a hentes és elő a grillsütőket!