Ízélmény a köbön – kecskesajt a grillen

Ízélmény a köbön – kecskesajt a grillen

Sok volt az elmúlt hetekben a hús? De önmagában a zöldség meg a hal kevés? Szeretne valami különlegeset enni? Mit szólna egy finom grillezett sajthoz? De nem ám egy „mezei” trappistára gondoltunk! Nem! Egy sokkal különlegesebb, ízletesebb tejterméket ajánlunk: a grillezett kecskesajt szeleteket. Ezzel biztosan elkápráztatod a vendégeidet és a családodat!

kecskesajt

Kecskesajt történelem

Kecskesajtnak hívunk minden olyan sajtot, ami a házi kecske tejéből készül. Jó régóta ismerjük, konkrétan amióta az állatot háziasították. Már a 17. században lejegyezték, hogy gyógyító hatással bír, később a tüdőszanatóriumok mellett rendre megjelentek a kecsketenyészetek is. Nagy szerepet játszott ugyanis a kecskesajt a tbc gyógyításában.

A kecske teje sok vitamint tartalmaz, vastartalma háromszorosa a tehéntejének.

Könnyen emészthető, forralás nélkül iható, allergiát pedig a tapasztalatok szerint nem okoz. Szóval jó sok érv szól mellette…

A karakteres csemege

De hogy milyen íze van a kecskesajtnak? Aki már kóstolta, annak biztosan rögtön az eszébe jut. Talán a karakteres, markáns szavak illenek rá legjobban. A zsírtartalma magas, gyakran eléri a 45 százalékot. Elsősorban kis üzemekben, manufaktúrákban készül – hazánkban is. Egyébként Európában különösen népszerű, Franciaországban nagy hagyományai vannak, de szívesen eszik a görögök, spanyolok, németek, osztrákok, hollandok, svájciak is.

Kóstoljunk reggel, délben, este!

Hogy mikor érdemes kecskesajtot enni? Pár falat reggelire, előételnek az ebédhez, vagy egy könnyű vacsorának is jó választás – szóval mindig. 🙂

Létezik belőle natúr, vagy bevonatos, zöldfűszerekkel borított és olajban eltett is.

Természetesen nyersen is nagyon finom, de ha fokozni szeretnénk az élvezeteket, akkor tegyük a grillre!

Sütőrácson a kecskesajt

Mivel a kecskesajt jó zsíros, így a sütéséhez nincs szükségünk olajra. Grillezéshez maximum 2 centiméter vastagságú szeletekre vágjuk.

Parázsló tűzön süssük, gázgrillen 180 fokra előmelegített felületre rakjuk.

Pár perc alatt elkezd barnulni az alja és a széle, ekkor egy lapáttal fordítsuk meg és süssük át a másik oldalát is. Nagyon jól illik hozzá egy friss zöldsaláta, az ízletes grillzöldségek vagy a sült krumpli. Persze, ha kolbászokat és egy kis csirkét is grillezünk mellé, akkor biztosan mindenki megnyalja mind a tíz ujját. Próbáljátok ki az alábbi receptet!

Grillezett csirke kecskesajttal

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell filé

A húspáchoz:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 evőkanál őrölt bors
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma

Fűszeres kecskesajt:

  • 1 evőkanál szárított kakukkfű
  • 1 evőkanál szárított rozmaring
  • 4 szelet kecskesajt
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál frissen őrölt bors
  • 1 csipet szárított chili paprika vagy chili por

Elkészítés: (60 perc/4 főre)
A pác hozzávalóit elkeverjük és a felszeletelt csirkemellet alaposan beleforgatjuk. A húst egy éjszakára a hűtőben hagyjuk állni, másnap pedig a grillen készre sütjük, ízlés szerint melegen még egy kis sóval ízesítjük.
A kecskesajt szeleteket beleforgatjuk az olajjal összekevert fűszerekbe, majd alufóliába csomagoljuk. Grillrácson pár percig ezeket is megsütjük, tálaláskor pedig óvatosan kicsomagoljuk és a hús mellé friss salátával vagy grillezett zöldségekkel tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!