Itt az ősz, kezdődhet a füstölés!

Itt az ősz, kezdődhet a füstölés!

Elkészültek már a szaftos húsok, megsütötte a hamburgert és a halakat is a grillen, úgyhogy most valami újdonságot próbálna ki? Valami olyat, ami különleges, és elkápráztatja a barátait? Van egy kiváló ötletünk, kezdődjön a füstölés! Most egy újabb szintre emelheti grilltudományát. Korábban már írtuk, hogy a grillezés nemzeti sport hazánkban. A füstölés viszont még unikum, talán olyan mint a golf… 

füstölés

Öregapám padlásfeljárója

A nagyszüleim egy vidéki kisvárosban élnek, ahol még 30 éve bizony nagy disznóvágásokat tartottak. Emlékszem, amikor sáros bakancsban trappoltak a rokonok át a házon, itták a bátorító pálinkákat, majd töltötték a hurkát, sült a töpörtyű. A húsokat, szalonnát, kolbászt pedig füstöléssel tartósították. Ha becsukom a szemem, akkor ma is érzem a padlásfeljáróban a plafonra fellógatott füstös húsok illatát. 

Füstölés – mindent is! 

Szóval a füstölés alapvetően egy tartósító eljárás – volt. Ma már inkább egy ételkészítési módot értünk alatta.

Alapszabály, hogy mindent lehet füstölni, amit grillezni is. Csak más lesz az íze… De hát pont ezért csináljuk.

Mivel alacsonyabb hőfokon készülnek az ételek, ezért intenzívebb marad mindennek az íze, a húsok pedig még szaftosabbak lesznek, nem kell annyira félni attól a bizonyos cipőtalp effektustól. 

Hideg, meleg, füstös

Régen házilag készített füstölőben tartósították a húsokat, a mai modern kemencék ennél sokkal egyszerűbbek. Vehetünk smoker grillt, füstölő hordót és mindenfajta kiegészítőt (füstölőfát, füstölődobozt, csipeszt) is. Meleg füstölésnél gyorsabban asztalra kerül az étel, maga a művelet egy–két óra és általában 30–50 °C-on készítjük a húsokat, halakat. A hideg füstöléskor ezzel szemben 10–25 °C-on „sülnek” meg az ételek, ez akár 7 órán keresztül is tarthat. Szóval ne akkor álljon neki füstölni, ha rohan…

A smoker grillek

A smoker grilleket kifejezetten grillezésre és meleg füstölésre fejlesztették ki.

Ezekkel könnyen és kényelmesen elkészíthetjük a füstös ételeket, ráadásul különleges megjelenésükkel nem kis feltűnést keltenek a kertben…

Egy szakmai érdekesség: az ellenáramló grillsütők esetében a kémény mindkét oldalra szerelhető. Ha a tűzkamrával ellentétes oldalra állítjuk, akkor használhatjuk őket különálló füstölőként. 

Fontos a fa! Meg a füstölődoboz…

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fát használunk a füstöléshez. Elsősorban az égert, tölgyet, cseresznyét ajánljuk, ezek aromája nagyban befolyásolja az ízt. A faszenes grillen nyugodtan elégethetjük a nagyobb, hasított darabokat.

Ha azt szeretnénk, hogy hosszabb idő alatt égjen le a fa, akkor használjunk füstölődobozt! A komolyabb, prémium grillekhez – még a gázüzemű készülékekhez is –  a legtöbb esetben jár ez a kiegészítő.

Használatával a faszenes grillek enyhén smokos, utánozhatatlan ízvilágát leszünk képesek reprodukálni. 
A füstölődobozon éppen ezért lyukak találhatóak, azért, hogy távozni tudjon a füst és átjárhassa a húst. Ahhoz pedig, hogy ügyesen és fájdalommentesen tudjuk mozgatni a fát és a füstölődobozt, nem árt egy profi, hosszú nyelű fogócsipeszt beszerezni. De ez gondolom a többségnek már meg is van. Szóval füstölésre fel!