Hét tipikus hiba grillezéskor

Hét tipikus hiba grillezéskor

Február van, az év legrövidebb hónapja – hamarosan kezdődik a 2022-es grill-főszezon. Bár tudjuk, olvasóink egy része egész évben űzi kedvenc sportját, a télre elpakolóknak mégis érdemes most kicsit előkészülni. Először lelkileg, aztán a gyakorlatban is. Nézzük, melyik a hét leggyakoribb hiba grillezéskor – idén (együtt) biztosan elkerüljük őket!

hiba grillezéskor

1. hiba: felületes előkészítés

Tudjuk, mindenki alig várja a hétvégi sütögetést. Ahogy elmegy az anyós, vagy elküldtük az utolsó hivatalos e-mailt, már rohanunk is a kertbe, előrántjuk a sütőt és sistereg a hús. Na igen, a filmekben… Azért mielőtt nekiveselkedünk, gondoljuk át, hogy mit is sütünk, hogyan. Készítsük elő a húst, zöldséget – ezt még praktikusabb a konyhában megtenni – vegyük elő a grilleszközöket, edényeket, papírtörlőt, majd gyújtsuk be a sütőt.

2. hiba: nem tiszta a grill

Igaziból lehetne ez az első hiba.

Fontos, hogy a rács mindig tiszta legyen, így jobban megsülnek az ételek és gusztusosabb is

– tudjátok, tévhit, hogy a ráégett zsír ad füstös ízt… Senki nem szeret hosszú időt ezzel a fázissal tölteni, pont ezért ajánlunk hatékony eszközöket: ezzel a grill- és sütőtisztító spray-vel pikk-pakk haladunk. Ez az y alakú grillkefe pedig kiváló „társ” zománcozott öntöttvas sütőrácsok tisztításához.

3. hiba: nincs zsír a rácson

Ha tiszta a rács, elő is készítettük az ételeket, akkor sütés előtt ne felejtsük el bezsírozni azt. Fontos itt is a mérték:

ha túl sok a zsír, akkor belecsöpög a tűzbe, aztán kifüstöljük a hatodik szomszédot is.

Ha túl kevés, akkor meg odakozmál a hús.

4. hiba: túl forró vagy túl hideg

A megfelelő hőmérséklet kiválasztása a grillezés egyik titka. Blogunkban mindig megírjuk, hogy az adott ételt milyen hőfokon készítsétek el. Fontos időt hagyni a sütő átmelegedésére is, és közben folyamatosan ellenőrizni a hőmérsékletet. Ehhez az egyik leghatékonyabb eszköz a mag és rács hőmérő.

5. hiba: túl gyakran nyitogatjuk

Ha sikerült elérni a sütési hőmérsékletet, akkor hagyjunk időt a húsnak.

Ne nyitogassuk folyamatosan a grillsütő tetejét,

nem kell percenként meglesni, hogy mi a helyzet. Minden egyes nyitás ugyanis hőveszteséget okoz, így tovább tarthat a sütés is…

6. hiba: lebucskázik az étel

Sütés előtt mindig fontos végiggondolnunk, hogy pontosan mire-mit pakolunk! Lehet azt gondoljuk, hogy a gombának még jó helye van a rácson, de a hő hatására megváltozik az alakja, kicsit összeugrik. Az pedig irtó kellemetlen, ha a rácson át a tűzbe potyog. Szóval kisebb darab ételek grillezéséhez használjunk tálcát.

7. hiba: azonnal felvágjuk a húst

Ha elkészült az étel, akkor először is ügyesen le kell „varázsolni” a grillről. Ehhez semmiképp sem villát javaslunk, sokkal inkább egy fogót. Ha sikeresen leszedtük az összes húst, akkor várjunk pár percet, ne szeleteljük fel azonnal, mert az értékes nedvek könnyen kifolyhatnak belőle. A türelem ez esetben is finom vacsorát terem. Sok sikert mindenkinek!