Grillezett liba – nemcsak Márton-napra!

Grillezett liba – nemcsak Márton-napra! 

Aki Márton-napján libát nem eszik… ugye, nem kell folytatnom? Már a legkisebb gyerekek is tudják, hogy hogyan végződik a rigmus. Egyre népszerűbbek novemberben a libalakomák, az éttermek speciális Márton-napi kínálattal készülnek. De mi is villanthatunk otthon! Mit szólnátok egy ízletes grillezett liba elkészítéséhez? Kezdjünk bele! 

grillezett liba

Szent Márton-napja 

November 11. Márton-nap. Sajnos a legtöbben csak annyit tudnak erről, hogy ilyenkor libát kell enni. Pedig Szent Márton legendája különösen izgalmas, ráadásul fontos időjós nap is november 11.

A római időkben ez volt a téli évnegyed kezdő napja, az új termésből és az újborból tartottak nagy lakomákat.

Aztán Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap is – szóval ezért tartottak bálokat, vásárokat. De miért pont libát „kell” most enni? Mert ilyenkor már le lehetett vágni a tömött szárnyast, szóval ez volt a friss novemberi hús… 

Újbor és liba minden mennyiségben

Libaleves, libasült, püspökfalat – tipikus ételek Márton-napon. De melyik részét használjuk a szárnyasnak? Finom a melle, kicsit zsírosabb a combja, ínyenc falat a mája, sokan kedvelik a libatöpörtyűt, de talán

a legjobb, ha egészben sütjük, akkor mindenkinek lesz fogára való.

A liba egyébként barna húsú szárnyas, olyan mint a kacsa vagy a gyöngytyúk. Éppen ezért zsírosabb. 

Elő a fűszerekkel! 

A liba húsa nagyon ízletes, így szerencsére nem túl bonyolult a fűszerezése. Elég pár zöldfűszer, például majoranna, rozmaring, kakukkfű, zsálya hozzá, valamint a jól bevált só, bors és egy kis szerecsendió. Azzal bajt nem tehetünk, ha a sütés előtti este bepácoljuk a liba húsát. Elég megszórni a fűszerekkel és úgy pihentetni a hűtőben, nagyon ízletes lesz az eredmény! 

Grillezett liba 

Ha tehát idén a grillen szeretnénk egy különleges ételt, akkor érdemes beszereznünk egy egész libát. Mossuk meg az állatot, majd töröljük szárazra. Keverjünk közben össze egy evőkanál zsályát, ugyanennyi zellersóval, borssal, két evőkanál sóval, és dörzsöljük jól be vele. (Ugye tudjuk, ezt már a sütés előtti este megtehetjük:))

Kisül a zsírja 

Állítsuk a grillt alacsony – körülbelül 120–140 fok – hőfokra, a libát pedig tekerjük be fóliába, hogy felfogjuk a kisülő zsírt.

Érdemes kerámia kamadót választanunk a sütéshez, ezek a grillek ugyanis minimális faszénnel hosszú órákon át működnek.

Egy óra után vegyük le a fóliát és locsoljuk át a húst a kisült lével. Addig süssük a libát, amíg a hús belső hőmérséklete el nem éri a 63 fokot. Ekkor tekerjük fel a „hangerőt”, folytassuk 180 fokon a sütést, amíg aranybarna, ropogós nem lesz a liba bőre. Felvágás előtt pihentessük 20 percet, majd öblítsük le a grillezett libát újborral. Garantált a siker