Grillezett húsok – kisokos kezdőknek és félprofiknak

Grillezett húsok – kisokos kezdőknek és félprofiknak

Véget ért a január, az első, a leghidegebb és az egyik leghosszabb hónap. Az igazán elszántak (értsd. guruk, mániákusok, kicsit őrültek) most is használták a grillsütőket, de a többség ilyenkor pihen. És készül a tavaszra. Mostani blogunkban pár hasznos tippet adunk a különböző típusú húsok grillezéséhez – hogy egy hónap múlva már csak elő kelljen kapni a sütőt, és indulhasson is a móka. Kevés íncsiklandóbb dolog van ugyanis, mint a grillezett húsok.

grillezett húsok

Kezdjük a hentesnél! 

Tudom, már volt róla szó, de soha nem lehet elégszer elmondani: a legfontosabb a minőségi alapanyag!

Higgye el, nem összehasonlítható a nagyáruházban egy hónapja megvásárolt és azóta fagyasztott hús egy frissen vásárolt, helyi termelőtől beszerzett áruval.

Mintha két külön dologról beszélnénk. Ráadásul a hentes tippeket is tud adni, hogy mit érdemes a rácsra rakni. Még egy fontos apróság: elkészítés előtt fél órával vegye ki a hűtőből a húst, így biztosan nem fog összeesni. 

Disznóságok minden mennyiségben 

Mi magyarok azért még mindig szeretjük a sertést – esszük bundában „kirántva”, szalonnával összesütve, vagy a grillen megpirítva is. Csak az a nem mindegy, hogy a disznó melyik részét akarjuk elkészíteni. Például ha karajt grillezünk, akkor előtte ne sózzuk be, mert könnyen kiszárad, aztán olyan lesz mint a cipőtalp. Legalább vágjuk (vágassuk) 1,5 centiméter vastagra a szeleteket, és magas hőfokon süssük őket a parázshoz a lehető legközelebb. Két-két perc sütés oldalanként elég is. 

Türelmeseknek oldalast! 

Azt mondják, hogy az oldalast nehéz elrontani. Ez igaz, viszont nem is lesz gyorsan kész! Szóval elsősorban türelmeseknek ajánljuk.

Ha igazán ízletes húst szeretne enni, akkor pácolja be már a sütés előtti este.

Az előfőzést mi nem javasoljuk, inkább hagyjunk hosszabb időt a sütésre. Kezdje alacsonyabb hőmérsékleten (maximum 150 fokon), majd egy óra után erősítsen rá, és pirítsa meg mind a két oldalát. Ha „nagyban játszunk”, akkor segítség lehet az oldalas rács, amin egyszerre több húst tudunk megsütni úgy, hogy egyenletes lesz a hőelosztás. Persze használhatjuk utána más húsoknál is…

Nem marhaság! Sőt! 

Lehet ezzel kellett volna kezdeni, a klasszikus marha steak sokak kedvence. Figyeljen itt is a hús szeletelésre: 4 centi vastagok legyenek a húsok. Ha véresen (rare) szeretjük, akkor az egyik oldalt 4–6 percig sütjük, a másiknak elég 3–4 perc. Ha a teljesen átsült (well done) verzió a kedvencünk, akkor a sütési idő 8–9, illetve további 7–8 percre nő. Azt talán már mondani sem kell, hogy a grillrácsot tisztítsuk le alaposan, a sütőt melegítsük 200–250 fokra. Fűszernek elsősorban a sót és a borsot ajánljuk – a kevesebb néha több alapon. 

Grillezett húsok – a csirke (vég)napjai 

Míg a fiúk inkább a nehezebb, vörös húsokat szeretik, addig a hölgyek általában a csirke után nyúlnak. (Persze a kivétel itt is erősíti a szabályt!)

Csirkemellet grillezni kifejezetten kényelmes, gyorsan megvan, gyorsan el is fogy, ízesíteni is könnyű. Arra viszont vigyázzunk, hogy ne száradjon ki!

Pácoljuk be pár órával sütés előtt – jól áll neki az olajos, a mustáros, meg a joghurtos pác is, ráadásul a sótól sem kell félni. A tűzzel óvatosak legyünk, könnyen kérges lesz a húsunk. Az ideális, ha 190 és 230 fok között sütjük. Jó tipp, hogy a sütés elején csukjuk le a grillsütő tetejét, így még jobban körbe tudja venni a forróság.