Grillezés: három kérdés, három válasz

Grillezés: három kérdés, három válasz

Számos kérdést, véleményt kapunk a termékeinkkel kapcsolatban. Most igyekszünk a legjellemzőbb, legfontosabb kérdésekre válaszolni. Talán így világosabbá válik, miért vagyunk úgy oda a grilljeinkért.

grillezés

A kamado grillek nagyon nehezek. Még a “picuri” – a Monolith család legkisebbje, az Icon is – legalább 30 kg.

És ez így is van jól! A kamado grillek alapvetően nehezek, a bennük felhasznált kerámia miatt. Aminek az összetételét a nagy márkák hétpecsétes titokként őrzik. A szóban forgó kerámia súlyos anyag, ez adja a kamadok páratlan hőtartó képességét. És ez teszi őket képessé arra, hogy grillezés közben porhanyósra párolják, süssék a beléjük helyezett húst, zöldséget, tésztaféléket. Talán nem véletlen, hogy a hétköznapi használatban gyakran alkalmazott római tál is kerámiából készül. (Érdemes otthon, a konyhában a súly tekintetében összehasonlítani egy műanyag tálat és egy hasonló méretű cserépedényt. Na, ugye!)

És ez a magyarázata annak is, hogy bár a távol-keleti gyártású grillek szinte megszólalásig hasonlítanak a kínálatunkban szereplő márkás grilleszközökre, tudásuk, hőtartásuk jócskán elmarad azoktól. A magasabb minőséget, nagyságrendekkel jobb felhasználhatóságot pedig a gyártók értelemszerűen az árban is érvényesítik. Emellett mind a Monolith mind az OutdoorCHEF grillrácsok kiváló acélból (előbbi nemes acélból) készülnek. Azaz, ezekből a készülékekből nem spóroltak ki semmit a gyártók. Magyarán, nem véletlen, hogy a szóban forgó grillekben minden akkora, amekkora. A prémium grilleket ugyanis úgy tervezik, hogy rendeltetésszerű használat mellett hosszú élettartamot (20-30 év) garantáljanak.

Nem mindegy, hogy min sül meg grillezés közben a hús, ha finom?

Tulajdonképpen tényleg mindegy. Bizonyára kiváló steaket lehet sütni egy rozsdás keréktárcsán vagy akár egy kiszuperált bevásárlókocsi rácsán is. Mi azonban az általunk forgalmazott minőségi grillsütők gyártóival egyetemben úgy gondoljuk, hogy a grillezés közösségi élmény. És hiszünk benne, hogy akkor lesz a végeredmény professzionális, ha az elkészítéshez használt termékek maguk is professzionálisak.

Ezért a gyártók nemcsak a küllemre, de a biztonságra is nagy hangsúlyt helyeztek. Az előrelátó tervezésnek köszönhetően a profi gömb- illetve Kamado grilleken a fedő könnyedén csukódik, a sütőrács egyetlen mozdulattal kivehető és a hordozhatóságra (egyes típusoknál) pedig a tárolásra, előkészítésre is nagy gondot fordítottak.

Nem beszélve arról, hogy mennyivel jobb érzés egy tökéletesen kialakított, funkcionalitásában és ergonomikus kiképzésében csúcsra fejlesztett grillsütő közelében a vacsorára várni, mint egy kisebb tábortűz fölé belógatott Lada dísztárcsa mellett.

Minek grillgyújtót használni? Az újságpapír plusz gyufa kombó pont ilyen hatásos!

Én azért vitatkoznék a hozzászólóval. Nyilván, a grillezéshez szükséges tűzgyújtással kapcsolatban mindenki másra esküszik. Aki viszont próbálta már a grillgyújtót – a személyes kedvencem a MonoLighter –, az a későbbiekben nehezen mond le ennek kényelméről. Ezzel ugyanis nincs többé szenvedés a bevizesedett, a meggyulladni az istennek sem akaró gyufával. És nem kell a grillgyújtó folyadék locsolásával sem bajlódni. (Ez utóbbi egyébként nem szakszerűen használva meglehetősen súlyos égési sérüléseket képes produkálni.) A leginkább egy karcsú hőlégfúvóra emlékeztető szerkezetnél a tervezők az izzótekercset a gyújtó legvégére helyezték, így pillanatok alatt (nagyjából 3-5 másodpercen belül) tud tüzet gyújtani. Vagyis, pont addig tart vele izzásig felhevíteni a szenet, mint amennyi idő ahhoz kell, hogy összegyűrjük az újságpapírt.