Grill téliesítés – praktikák, hasznos tippek

Grill téliesítés – praktikák, hasznos tippek

Megtartottad a szilveszteri grillpartit? Elkészítetted már a disznóságokat is? Akkor lehet itt az ideje kicsit pihenni… Bár a grillezés egész éves „sport”, lássuk be, a többség januárban és februárban egy kicsit hanyagolja. Persze nem mindegy, hogy hogyan pihentetjük a berendezéseinket! Összegyűjtöttünk több hasznos tippet, praktikát, amelyeket hogyha megfogadsz, akkor márciusban újra pár perc alatt beizzíthatod a sütődet. Kezdődjön a grill téliesítés! 

grill téliesítés

Tiszta rács – zamatos húsok

Blogunkban már többször megcáfoltuk azt a tévhitet, miszerint a grill tisztítását nem kell túlzásba vinni, a rácsra égett zsírok még jobb ízt adnak az ételeknek. Ez természetesen nem igaz, maximum az égett, szenes buké lesz garantált.

Szóval fontos a mindennapi takarítás, ha pedig egy hosszabb téli pihenőre készülünk, akkor erre még a megszokottnál is nagyobb hangsúlyt helyezzünk!

Ha már említettük a grillrácsot: az öntöttvas rácsok tisztítása különösen lényeges, ha koszosan rakjuk el őket télre, akkor bizony berozsdásodhatnak. Ezt meg ugye senki nem akarja… Jó szívvel ajánljuk a Weber® rács tisztítóját – garantáltan eltünteti a zsír- és a füst foltokat. 

Csillog-villog a sütő 

Ha megvagyunk a ráccsal, akkor haladhatunk tovább a grillsütőnk belsejében illetve a fedél külső tisztításával.

Általános tanács: nem érdemes házi csodaszerekkel kísérletezni,

a grill és sütőtisztító spray hatékonyan távolítja el a zsírt és az odaégett ételmaradékot. Ráfújjuk a felületre, hagyjuk hatni, aztán a szivacs dörzsölős felével alaposan átsúroljuk, majd nedves ruhával áttöröljük. Fontos! Soha ne vizesen rakjuk el, „öltöztessük téli ruhába” a grillsütőt, nehogy befülledjen. Mindig legyen száraz, tiszta. 

Grill téliesítés – jöhet a téli ruha

Ha tehetjük, akkor legjobb, ha zárt, fűtött helyen tartjuk télen a grillsütőt. Persze egy garázs nem használt szögletében is biztonságosan átvészeli ezt az egy-két hónapot, ha pedig más megoldás nincs, akkor kint is. Amit mindenképp érdemes megtennünk: szerezzünk be egy jó minőségű grill takarót, amellyel befedjük a szerkezetet (jó hír, hogy mindenféle méretben kapható!). A ponyva megvédi a grillsütőt a széltől, esőtől, meg a néhanap szemerkélő hótól is. De ha a szerencsések közé tartozunk és bent tudjuk tárolni, akkor is praktikus! Nem porosodik be alatta a sütő, nem költözik bele egy hangyacsalád, vagy a nagyi kedvenc macskája… 

Legyen biztonságban a palack!

Ha gázpalackkal használjuk a grillsütőnket, akkor fontos, hogy a palackot mindig biztonságosan tároljuk. Fokozottan tűzveszélyes eszközről van szó, nem játék…

Minden használat után zárjuk el a palackot, ha pedig téliesítjük a grillt, akkor tároljuk külön.

Soha ne rakjuk tűzveszélyes anyagok közelébe a palackot, szóval ne legyen mellette olaj, vagy fáklyák, öngyújtók. Ellenőrizzük, hogy nem szivárog-e a palack. Aztán, ha minden rendben és megvan a megfelelő hely is, akkor húzzunk a palackra gázpalack takarót. Ha ezeket megtettük, akkor nyugodtan mehetünk téli pihenőre és várhatjuk az első tavaszi grillezést.