Grillezés alapfokon

Grillezés alapfokon

Ha jobban belegondolunk, a grillezéshez – egy, a közösségi médiában nemrég körbejárt fotó szerint – végül is nem kell más, mint néhány lelkes ember, egy bevásárlókocsi oldalából kivágott grillrács, meg pár perc ténykedés, és máris kész a hevenyészett tűzrakóhely! Nem alábecsülve az emberi kreativitást most mégis arra biztatnánk az értő olvasókat, hogy a házi barkács megoldásokon túl és a mesterséf-felszeléseken innen szerezzen be pár egyszerű célszerszámot, mielőtt grillezésre adja a fejét!

Grillezés? Fő a biztonság…

A grillezés első, alapvető eszköze legyen mondjuk egy grill fogó, minél hosszabb, annál jobb. Lehetőleg rozsdamentes acél, a nyele hőszigetelt, hogy az égési sérüléseknek elejét vegyük. Az se baj, ha akasztója van, így a tárolása is leegyszerűsödik. A hosszú szárú grillkesztyű szintén hasznos eszköz lehet, védelmet ad, és a véletlen balesetek esélyét csökkenti. Magas hőfokon dolgozunk, forró zsírok közelében, ezért a hagyományos konyhai kesztyű ide kevés lesz! Ugyanez igaz a grillkötényre, mert egyrészt sose lehet tudni, másrészt pedig viselőjének tekintélyt és professzionalizmust kölcsönöz! Ja, és ha még nem tetted, grillezéshez minél előbb vásárolj egy faszén begyújtó kéményt, leánykori nevén izzító csövet, ha már a grillbegyújtó folyadékkal végleg leszámoltál. Lehetőleg válassz acél bevonatú, könnyen újratölthető, nem melegedő markolatú, vagy hőfogó pajzzsal ellátott praktikus darabot. A begyújtással való vacakolásnak egyszer s mindenkorra vége, a kémény egyenletesen izzítja át a faszenet vagy brikettet.

…meg a tisztaság…

Aki grill után próbált már grillrácsot mosogatni, az tudja, mit jelent a megalázó szó. A dörzs- vagy grillkefe erős, kemény sörtéi a műveletet meggyorsítják és a lehető legfájdalommentesebbé teszik; minden grillezést kezdjünk tehát a felhevített rács alapos letakarításával. A sütés végén az eljárás ugyanez: leégetjük a rácsról az ételmaradékot, majd tisztára keféljük azt. Érdemes mikroszálas törlőkendőt is beszerezned a lecsöppenő levek és zsírok felitatásához; valamint szilikon ecsetet a pácok egyenletes eloszlatásához.

…meg a kényelem

A grill lapáttal a húsokat, zöldségeket, hamburger pogácsákat, halakat tudjuk megforgatni anélkül, hogy barbár módszerrel villára szúrnánk őket, veszni hagyva az ínycsiklandó nedveket. Grillhőmérő nélkül pedig csak az igazán kalandkedvelők, vagy a nagyon profik vágjanak neki a grillezéshez! De most komolyan, ha egyik sem vagy, és legalább egyszer próbáltál már kívülről késznek látszó, ám belülről félig nyers „finomságokat” fűrészeléshez hasonló mozdulatokkal ehető darabokra aprítani, akkor neked találták ki a grillhőmérőt. A sülés hőmérsékletét végig ellenőrizni tudod, nem kell különféle fázisú húsokat kóstolgatni és sületlen csont körüli részeket kerülgetni, amit még nézni is kellemetlen.

A profi grillezés, profi hozzávalói

A legfontosabb hozzávalókat majdnem kifelejtettük! Kell még jó minőségű, magas hőteljesítményű és izzási idejű, szikrázás és pattogásmentes, természetes faszén, na meg grillfűszerek: mediterrán, Provance-i, olasz, vagy BBQ keverékek, esetleg exkluzívabb változataik a Peri Peri-től a Chimichurri-n át a füstös-fűszeres növényi granulátumokig.