Füstölés felsőfokon

Füstölés felsőfokon

Hmmmm… valaki grillez! Milyen jó érzés, amikor megérezzük azt a bizonyos ellenállhatatlan illatot… Pláne, ha a saját kertünkből jön, és nem a szomszédéból! Na de milyen a füst? Cseresznye vagy juhar aromájú, esetleg bükk? Nem mindegy, hogy milyen húshoz, milyen füstölőfát választunk. Ahogy az sem, hogy mennyire fűtjük fel a grillt… Összegyűjtöttünk pár praktikus tanácsot, hogy még eredményesebb és élvezetesebb legyen a füstölés! 

füstölés

A füstölés ősi művészete 

Őseink már a paleolit korban felfedezték, hogy a füsttel a húsok tartósíthatók, ráadásul ízesebbek is. A paraszti kultúrában is népszerű volt ez az eljárás, ahogy ma is használjuk. Persze, a célok változtak: napjainkban már nem a tartósítás, hanem az ízélmény miatt füstölünk. De nem mindegy, hogy hogyan… 

Az ízek harmóniája 

Minden húsnak, zöldségnek, halnak megvan a sajátos ízvilága. Ezt a füstöléssel még jobban ki tudjuk emelni, egyes jellemzőket hangsúlyozhatunk. Nagyon fontos, hogy megfelelő füstölőfát válasszunk:

a fehér húsokhoz, halakhoz az enyhe aromák (például cseresznye, juhar) illenek, a vörös húsokhoz az intenzív, fűszeresebb ízek passzolnak, a bükk lágy, selymes íze pedig zöldségekhez és sajtokhoz is kiválóan használható.

Oldalunkon számtalan füstölőfát találtok, a leírásokban pedig igyekeztünk konkrét segítséget adni a választáshoz. Persze kísérletezhetünk magunk is saját pellet keverékkel, ehhez viszont nem árt egy kis rutin… 

Praktikus előkészületek 

Elsőként vegyük elő a sütőnket, gyújtsuk be – ahogy mindig 🙂 Ha a szén teljesen átizzott, akkor helyezzük el a füstölőfa csonkot a parázsra. Egy adagnyi füstölőfa körülbelül hatvan percre elegendő.

Ha nem a sütés elején, hanem közben kezdjük el a füstölést, akkor lágyabb ízeket kapunk.

Fontos, hogy nem szabad túl magas hőmérsékleten készítenünk a húsokat, 160 fok felett kiszáradnak, valamint a pellet is égni kezd, ezután pedig már nem termel füstöt.  

Füstölés Monolith-tal 

A füstölésről már van elég sok információnk, de mivel érdemes nekiállni?

Mi jó szívvel ajánljuk a Monolith kerámia grilljeit: mindenre alkalmasak, grillezésre, füstölésre, sütésre, főzésre.

Egyszerre szépek és nagyon praktikusak. A Monolith kerámia grill a japán mushikamadoból fejlődött ki, amelyet a távol-keleten évszázadok óta használnak. A 70-es évek óta pedig a kamado megkezdte diadalmenetét a világ minden más táján is… Honlapunkon elérhetőek a legprofibb Monolith grillek , de szívesen megmutatjuk azokat személyesen is. Hogy legyen igazi élmény a sütés, füstölés…