Disznóságok grillen

Disznóságok grillen

Hajnalodik, csípős hideg van, a távolban kakas kukorékol. A férfiak már pálinkával hangolódnak, és gyűjtik az erőt… a gyilkoláshoz…. aztán serceg a vér, dől a gőz, topognak a cipők. Délben már sül a hús, a hurka, kolbász, a dolgozók pedig megpihennek. Aki vidéken nőtt fel, annak számtalan élménye van a disznóvágásról. És a friss kolbászról, hurkáról. Nem azt mondom, hogy vigyük a malacot a belvárosba, de a disznóságok grillen már most készülhetnek!  

grillezett disznóságok

A legendás disznótor 

Nálunk disznóvágásnak hívták, máshol disznóölés, vagy disznótor – a háznál nevelt sertés levágását jelenti, majd a hús feldolgozását. Magyarországon nagy hagyománya van a disznótornak, általában karácsony előtt, vagy januárban tartották. Összehozta az esemény nemcsak a családot, de a tágabb rokonságot, barátokat, szomszédokat is. Azért télen volt az esemény, mert a romlékony húst – fridzsider híján – ilyenkor a legegyszerűbb és legkevésbé kockázatos feldolgozni. 

A hurka és a kolbász szentsége

A disznótoros ételeink alapja a hurka és a kolbász – meg a töpörtyű, de azt most egy kicsit hagyjuk. Hurkából több fajtát is ismerünk, ilyen a véres, májas, tüdős. Van olyan, aki zsemlével, más rizzsel készíti.

A kolbásznál leginkább a paprika mennyisége és csípőssége a kérdés.

Mindegyik jó zsíros étel, szóval diéta esetén lehet nem a legjobb választás. De most felejtsük el a diétát! 

Disznóságok grillen – hasznos tanácsok 

Természetesen a kolbászt és a hurkát is érdemes kipróbálnunk a grillen. Először is figyeljünk, hogy minőségi alapanyagot vásároljunk! Aztán egy fontos tipp még a sütés előtt:

a hurkát áztassuk be (körülbelül fél órára) hideg vagy langyos vízbe, így a bőre megpuhul, rugalmasabb lesz és nem fog kidurranni.

A kolbászt is áztathatjuk, de ez nem olyan fontos, mert a víztartalma alacsony. 

Készüljön a pazar kolbi!

Többféleképpen nekifoghatunk a grillezésnek, mi most az alutálcás módszert ajánljuk, mert ez tuti! A tálcába rakjuk a hurkát és a kolbászt, a parázs felett sütjük meg.

Az a jó, hogy így benne marad a hús a kisülő zsírban, így nem szárad ki, jó szaftos lesz. Ráadásul a tálcába rakhatunk még mellé például hagymát is, ami igazán jól illik a húsokhoz.

Ha szeretnénk, hogy ropogós legyen a hurka és a kolbász, akkor az utolsó percekre vegyük ki őket az alutálcából és dobjuk a a grillrácsra, majd fordítsuk is meg. Akkor jó, ha nem szakadt szét a bőre, ropogós, a belseje meg szaftos, de jól átsült. 

Ennek jól áll a kenyér…

Mindig előkerül a köret kérdése, most sem kerülhetjük meg. Mi otthon hagyományosan friss fehér kenyérrel, savanyúságokkal ettük a sült hurkát és kolbászt, na meg csípős mustárral. Ha ezt kevésnek érzi, akkor süthet mellé ropogós burgonyát, kínálhatja több fajta salátával, de én amondó vagyok, legyen az asztalon friss fehér kenyér…