Disznó a grillen

Disznó a grillen

Nyulat nem tálalunk, mert elszalad és magával viszi a szerencsét. Csibét szintén tilos enni, mert elkaparja a jó lehetőségeket. Viszont a disznó! Aki január elsején malacot eszik, annak a házába ömleni fog a pénz. Biztos Önök is ismerik ezeket a szilveszteri babonákat – az már más kérdés, hogy hisznek-e bennük… Egy viszont tuti: a disznóhús igazán finom, ráadásul a grillen is kiválóan elkészíthető. Nézzünk pár hasznos tippet, ha a napokban disznó kerül a grillre!

disznó

A grill disznó „szentháromsága”

Toka, csülök, tarja, lapocka, karaj, comb, oldalas, dagadó – a sertésnek számtalan része finom falat. Kezdő szakácsok könnyen el is bizonytalanodnak, hogy melyik húsból, mit készítsenek.

Mi most kifejezetten a grillre koncentrálunk, itt pedig a következő szentháromság a mérvadó: karaj, taraj, oldalas.

Mindegyik más, elsősorban a zsírtartalma, „csontossága” miatt, ezért máshogy is kell elkészíteni. Mondjuk a tuti tippeket.

Ne legyen száraz a karaj!

A karaj majdnem olyan, mint a csirkemell – nagyon oda kell figyelni, hogy ne száradjon ki. Ez a sertés legszárazabb része, a zsírtartalma kicsi, viszont sok víz van benne. Ha alacsony hőfokon sütjük, akkor elforrnak belőle a nedvek. Pont ezért sózni sem szabad sütés előtt, viszont érdemes pácolni. Legalább másfél centi vastag szeletekkel dolgozzunk, magas hőfokon, 150–200 fokon a parázshoz a lehető legközelebb süssük – oldalanként 1,5-2 percig.

Az ízletes tarja

A tarja könnyen és változatosan elkészíthető – kezdő grillezőknek kifejezetten ajánljuk. A karajnál sokkal zsírosabb hús, így nem kell azon izgulnunk, hogy száraz lesz. Ha csontosan sütjük, akkor ügyeljünk a szilánkokra és arra, hogy mindenhol átsüljön. Érdemes bepácolnunk: jól áll neki a fokhagyma, a mustár, a kakukkfű, valamint a zsályalevél is.

Ha egyben sütjük a húst, akkor hosszabb ideig, több óráig hagyjuk a pácban és több ponton irdaljuk be. Ha szeletekkel dolgozunk, akkor kevesebb idő alatt is ízletes lesz a páctól.

Még egy hasznos tipp: egy botmixer vagy turmixgép segítségével homogén krémmé dolgozhatjuk a fűszereket az olajjal, így a sütés során nem marad keményebb fűszerdarab a húsokra tapadva. Ha van maghőmérőnk, akkor használjuk, optimális esetben 70 és 85 fok közötti a sertéssült maghőmérséklete.

Kiváló oldalas

Ha disznót grillezünk, akkor a karaj és a tarja mellett tökéletes választás még az oldalas. Nehéz elrontani, viszont sok türelem kell hozzá. Régen azt ajánlották, hogy főzzük elő a húst – szerintünk ezt semmiképp ne tegyék, mert csak az íze ázik ki.

Inkább azt javasoljuk, hogy csomagolják alufóliába, majd 1–1,5 órát át érleljék a grillen. Ezután mehet meztelenül a rácsra, itt mindenképp 150 fok alatt készítsük, indirekt módon.

Jót tesz neki a füst, faszenes grillnél füstölőfát, a gázosnál egy füstölődobozban füstölő csipszet lehet használni. Az utolsó 10 percre kenjük be szósszal a hús mindkét oldalát. A mártásban lehet hagyma, paradicsompüré, mustár, almaborecet, tabasco, méz és worcestershire szósz. Jó étvágyat hozzá!