A tökéletes sörös grillcsirke

Aki egyszer megkóstolta, tuti nem tud legközelebb sem ellenállni. Nem véletlenül lett az amerikai kertipartik sztárja a beer can chicken, vagyis a sörösdobozra ültetett csirke. Kívül gyönyörű pirosra sül, belül pedig csodálatosan omlós marad a hús. Ráadásul már a sörösdobozra húzással sem kell bajlódni, a felborulástól tartani – mutatjuk a legelegánsabb megoldást. Már készülhet is a sörös grillcsirke! 

sörös grillcsirke

Amerikából jöttem 

Bár az amerikai gasztronómia nem olyan elismert, mint mondjuk a francia, vagy az olasz, de el kell mondanunk, hogy vannak egészen tuti fogásaik.

Egy jó hamburger, vagy egy igazi amerikai hotdog szinte ellenállhatatlan, de az amerikai kertipartikból terjedt el a sörösdobozra ültetett csirke is.

Amikor először láttam az így készült csirkét, akkor bizony kikerekedett a szemem. Nem is tudom mi a találó jelző… olyan valószínűtlennek tűnt. Nem is értettem, hogy mi értelme ennek. Aztán amikor megkóstoltam…

Szaftos és ropogós 

Finom puha és szaftos marad a hús, ropogós lesz a csirke külseje. Azt hiszem több érv nem is kell.

A módszer lényege, hogy sütés közben a gőzölgő sör párolja belülről a húst, a forró levegő teljesen körbejárja a csirkét, így egyenletesen pirul kívülről.

A legpraktikusabb zárható gömbgrillben elkészíteni. Ha maximális ízorgiát szeretnénk, akkor dobjunk össze először egy pácot. 

Készítsük elő, pácoljuk a csirkét 

Az a legpraktikusabb, ha kisebb (maximum 1–1,2 kilós) csirkét választunk a sütéshez. Először alaposan mossuk meg, törölgessük szárazra. A pác készítéséhez keverjünk össze egy kanál mustárt két kanál mézzel, két kanál szójaszósszal. Adjuk hozzá egy citrom levét, reszeljünk bele két gerezd fokhagymát. A végén mehet bele egy evőkanál olívaolaj, aztán ízlés szerint só, bors, kakukkfű. A csirkét pácoljuk be alaposan, úgy, hogy mindenhova jusson belőle. Aztán rakjuk fél órára pihenni a hűtőbe. 

A sörös grillcsirke 

A legfontosabbról még nem beszéltünk – vegyünk egy doboz sört! A csirke elkészítéséhez elég lesz a fele is, a többit megihatjuk. (Már megéri!) Pár éve még azzal kísérleteztünk, hogy hogyan tudjuk úgy ráhúzni a csirkét a sörös dobozra, hogy ne boruljon fel. A forró csirke lehúzásáról már inkább nem is beszélek. Szerencsére ma már nem kell ettől a mozzanattól tartani, a Grill-Gurunál is kapható a sörös grillcsirke sütő.

A Monolith nemesacél szerkezet lényege, hogy a közepén lévő tartályba beleönthetjük a sört (vagy bort, extrémek akár gyümölcslevet is), majd ráhúzzuk a csirkét.

A fülek segítségével majd sütés után könnyű lesz kivenni az eszközt. A lyukacsos tálkára pedig zöldségeket, krumplit is tehetünk a csirke mellé, így a köret is egy füst alatt elkészül.

Kisütöttünk valamit 

Még pár praktikus tudnivaló a sütéshez: a gömbgrill legyen 160–180 fokos. A parazsat kotorjuk oldalra, a sörös grillcsirke sütő alá pedig tegyünk egy grilltálcát, hogy felfogjuk a csöpögő zsírt. Körülbelül egy óra alatt elkészül a hús, amit érdemes a kiszedés után hűlni hagyni, a fémmel ugyanis könnyen megégethetjük magunkat. Köretnek a már említett párolt vegyes zöldség kiváló, de az amerikaiak majonézes káposztasalátával (coleslow saláta) eszik. Az sem rossz ám!