A frenetikus smoker

A frenetikus smoker

A legszaftosabb hús, a legomlósabb fogás – hasonló jelzőkkel illetik a pulled porkot. A húzott húsról már írtunk blogunkban, hazánkban is hódító útra indult. De mi kell az elkészítéséhez? Persze, jó alapanyag, minőségi sertéslapocka, és egy smoker. Ahhoz ugyanis, hogy olyan frenetikus legyen a hús nem magas hőmérsékleten kell sütni, hanem füstölni – kb. 100 fokon, 10–14 órán keresztül. Erre pedig a legalkalmasabb egy minőségi smoker.

smoker

Meleg füstölés

A faszenes smoker grilleket kifejezetten grillezésre és meleg füstölésre fejlesztették ki. Utóbbi lényege, hogy

lassú tűzön, indirekt hőben sül meg a hús. Így sokkal szaftosabb, omlósabb lesz.

Számtalan verziójuk kapható, például egy kompakt újdonságunk, a Monolith Junior, amely nagyobb modelljeinkhez hasonlóan használható grillezéshez, füstöléshez, sütéshez és főzéshez is. Mivel kicsi, elfér erkélyeken, teraszokon is, ráadásul csak 38 kiló, így könnyen szállítható. Ha valaki egy nagyobb modellben gondolkodik, akkor jó szívvel ajánljuk ezt. De a konkrét smokerek böngészése előtt még nézzük, hogy pontosan mire is valók!

Az a bizonyos idő

A füstölés egy olyan műfaj, ami nem feltétlenül tetszik mindenkinek. De ha egyszer valaki ráérez az ízére, akkor biztosan rendszeresen gyakorolja majd. Már csak a végeredmény miatt is!

Szóval ha a smokerben készítenénk el például egy finom pulled porkot, akkor arra rá kell szánni az időt. 10–14 órát is.

A füstölőnknek pedig ennyi ideig kell tartani az állandó 100–120 fokos hőmérsékletet.

Frenetikus smoker

Egy praktikus jó tanács:

ha el szeretnénk kápráztatni a vendégeinket valami igazán omlós hússal, akkor bátran izzítsuk be a smokert.

De már reggel! Őket pedig estére hívjuk. Közben nem kell végig a füstölőnk mellett állni, elég óránként ellenőrizni, kicsit rárakni, és ennyi. Sokkal kevésbé stresszes, mint a klasszikus grillezés.

Isteni oldalas

Érdemes kipróbálni a smokerünkben az oldalas elkészítését – a megtisztított (egyben hagyott) húst olajozzuk, fűszerezzük, éjszakára a hűtőbe tesszük. Mielőtt reggel betennénk a smokerbe, legyen fél órát szobahőmérsékleten a hús. 110 fokos smokerbe tesszük, három órán át lefedve füstöljük. Aztán egy órán át fedő alatt, ekkor negyedóránként almalével kenjük, hogy fényes legyen. Négy óra után isteni, omlós oldalast kapunk. Jó étvágyat hozzá!